Doskonały schab, który może być na święta, ale też na każdy smaczny dzień.
Pomysł przypadkowy...po peklowaniu solą i cukrem na wędliny suszone,
jeden z kawałków mięsa trafił po prostu do piekarnika wg. życzenia...
Kawałek schabu przesypujemy solą i cukrem, wkładamy do lodówki na
24h... (zależy od mięsa-jak długo puszcza soki) potem co 6 h odlewamy
wysączoną wodę i wycieramy naczynie papierem kuchennym do sucha.
Na ~1 kg mięsa dajemy 2 płaskie łyżki soli kamiennej i 2 płaskie łyżki cukru.
Potem przyprawiamy obficie prasowanym czosnkiem, ostrą papryką,
utłuczonym pieprzem i jałowcem, ... dokładnie wcieramy przyprawy...
--
Przyprawione odstawiamy do lodówki na 4-12 h , tutaj czas zależy od nas,
po prostu trzymamy do momentu -kiedy chcemy go upiec tj. max 12 h
Pieczemy z dodatkiem 3-4 łyżek tłuszczu 90 min. /200 st. C,
a ostatnie 15 min. bez pokrywki dla przypieczenia z wierzchu.
Schab wówczas ładnie się dopiecze i nabierze dobrego koloru..
Po upieczeniu studzimy i chowamy do lodówki... żeby stężał.
Podobny/inny przepis na wędlinę jest tutaj ---> schab-pieczony-na-kanapki
Smacznego !!!
Muszę koniecznie wypróbować 😊
OdpowiedzUsuńPolecam !...
UsuńPyszna, domowa wędlina:)
OdpowiedzUsuńDomowa, to domowa :) ...a w piekarniku, garnku czy na kiju ...zawsze smakuje :) Proszę zajrzeć do innych wpisów w zakładce mięso.... Pozdrawiam !
Usuń