poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Kurczak w pomarańczach.

Jak tradycyjny kurczak się znudził, to można go upiec np. w pomarańczach.


SKŁAD:  kurczak~ 1,5 kg, pomarańcze 4szt., olej 1/3 szklanki,czosnek 3 ząbki,
 zioła prowansalskie 1 łyżka, sól/pieprz/papryka po 1 łyżeczce, 1/2 cytryny.


Kurczaka nacieramy solą, po chwili nacieramy czosnkiem i przyprawami. 
Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i wlewamy do kurczaka +  skórki  też...


Kurczaka wrzucamy do naczynia i kroimy 2 pomarańcze i okładamy kurczaka.
Wkładamy do lodówki, żeby chłonął przyprawy ( lub nie) można piec od razu. 


Pieczemy 90 min/ 200st.C pod przykryciem i 15 min/200 st.C bez przykrycia.
*** bez przykrycia czas można skrócić do połowy :) 


Upieczony kurczak wzbudza zdziwienie, ale jest bardzo smaczny.
Pomarańcze, zioła, czosnek doskonale podkreślają JEGO smak.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz