Jak tradycyjny kurczak się znudził, to można go upiec np. w pomarańczach.
SKŁAD: kurczak~ 1,5 kg, pomarańcze 4szt., olej 1/3 szklanki,czosnek 3 ząbki,
zioła prowansalskie 1 łyżka, sól/pieprz/papryka po 1 łyżeczce, 1/2 cytryny.
Kurczaka nacieramy solą, po chwili nacieramy czosnkiem i przyprawami.
Wyciskamy sok z 2 pomarańczy i wlewamy do kurczaka + skórki też...
Kurczaka wrzucamy do naczynia i kroimy 2 pomarańcze i okładamy kurczaka.
Wkładamy do lodówki, żeby chłonął przyprawy ( lub nie) można piec od razu.
Pieczemy 90 min/ 200st.C pod przykryciem i 15 min/200 st.C bez przykrycia.
*** bez przykrycia czas można skrócić do połowy :)
Upieczony kurczak wzbudza zdziwienie, ale jest bardzo smaczny.
Pomarańcze, zioła, czosnek doskonale podkreślają JEGO smak.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz