środa, 19 kwietnia 2017

Kiełbasa pieprzowa, wołowo wieprzowa...

Domowa kiełbasa pieprzowa dla smakoszy, którzy lubią swojskie wyroby.


Skład:   2 kg karkówki,1 kg wołowiny, 1 kg podgardla, 3 łyżki soli kamiennej, 1 łyżka pieprzu mielonego, 3 łyżki majeranku, 1 łyżka cukru, 10 z. czosnku, 
2 łyżki papryki, 2 łyżki pieprzu ziarnistego, 1/2 l wody, jelita.
*** sól kamienna niejodowana, jak do przetworów, bez dodatków.


Mięso i czosnek mielimy na grubym sitku, podgardle kroimy w kostkę, 
dodajemy przyprawypieprz ziarnisty rozgniatamy tłuczkiem i też dodajemy 
do całości. z solą i cukrem,  Następnie wyrabiamy całość przez kilka minut
 ręcznie na jednolitą masę Tak przygotowane mięso chowamy pod 
przykryciem, do lodówki, na kilka godzin.


Następnie  wyjmujemy z lodówki i wyrabiamy masę jeszcze raz 
ręcznie, z dodatkiem wody- 1/2 l bardzo zimnej wody.


Potem napełniamy wyrobioną masą - wcześniej przygotowane wg wskazówek
 producenta- jelita . Teraz czas na finałową obróbkę.


Możemy kiełbasę zrobić jako parzoną, wówczas gotujemy wodę w garnku i wkładamy kiełbasę- wyłączamy palnik i zostawiamy do całkowitego 
wystudzenia na minimum  6-7 godzin.


Jeżeli chcemy, możemy upiec nasze kiełbaski w piekarniku, 140 st.C/ 60 min.


Ja polecam kiełbasę podsuszaną, jest najlepsza, w tym celu po napełnieniu wieszamy zawiązane kiełbasy,  w suchym przewiewnym miejscu, 
potem po 4-5 dniach możemy już zajadać.


Polecam! Smacznego!

3 komentarze: