Domowa kiełbasa pieprzowa dla smakoszy, którzy lubią swojskie wyroby.
Skład: 2 kg karkówki,1 kg wołowiny, 1 kg podgardla, 3 łyżki soli kamiennej, 1 łyżka pieprzu mielonego, 3 łyżki majeranku, 1 łyżka cukru, 10 z. czosnku,
2 łyżki papryki, 2 łyżki pieprzu ziarnistego, 1/2 l wody, jelita.
*** sól kamienna niejodowana, jak do przetworów, bez dodatków.
Mięso i czosnek mielimy na grubym sitku, podgardle kroimy w kostkę,
dodajemy przyprawy, pieprz ziarnisty rozgniatamy tłuczkiem i też dodajemy
do całości. z solą i cukrem, Następnie wyrabiamy całość przez kilka minut
ręcznie na jednolitą masę Tak przygotowane mięso chowamy pod
przykryciem, do lodówki, na kilka godzin.
Następnie wyjmujemy z lodówki i wyrabiamy masę jeszcze raz
ręcznie, z dodatkiem wody- 1/2 l bardzo zimnej wody.
Potem napełniamy wyrobioną masą - wcześniej przygotowane wg wskazówek
producenta- jelita . Teraz czas na finałową obróbkę.
Możemy kiełbasę zrobić jako parzoną, wówczas gotujemy wodę w garnku i wkładamy kiełbasę- wyłączamy palnik i zostawiamy do całkowitego
wystudzenia na minimum 6-7 godzin.
Jeżeli chcemy, możemy upiec nasze kiełbaski w piekarniku, 140 st.C/ 60 min.
Ja polecam kiełbasę podsuszaną, jest najlepsza, w tym celu po napełnieniu wieszamy zawiązane kiełbasy, w suchym przewiewnym miejscu,
potem po 4-5 dniach możemy już zajadać.
Polecam! Smacznego!
Super jedzonko :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja 🔥
OdpowiedzUsuńPolecam dodać łyżkę pieprzu cayenne, ja dodałem i jest super
OdpowiedzUsuń