Domowy chleb foremkowy z makiem.
Chleb z mąki pszennej typu: 450, 500, 650, 750 do wyboru z ugotowanymi wcześniej
ziemniakami, jest pulchny, świeży. Pachnie cały dom :)
Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, 40-50 g drożdży, łyżkę cukru,
łyżkę soli, ~2szkl. ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania....
Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, cukru, wody, 3 łyżek mąki...na 5-10 min.
Mąkę przesiewamy i wsypujemy sól, jak również rozgniecione ziemniaki, potem dodajemy
wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia...
*** gdy ciasto jest za miękkie dodajemy kilka łyżek mąki, jak za twarde-to kilka łyżek wody...
** można oczywiście użyć suchych drożdży wg zaleceń na opakowaniu, tutaj 2 x 8g (dwie torebki)
wówczas nie robimy zaczynu, tylko wszystko razem wsypujemy/wlewamy i wyrabiamy ciasto.
Jak ciasto powiększyło się dwa razy, to zagniatamy chlebki i wkładamy do przygotowanych foremek 30x11
wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką....smarujemy chleb mlekiem i posypujemy makiem...
Tak przygotowane odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia :)
Pieczemy w 225 st.C/ 10min., 200 st.C / 10 min., 180st.C/40 min.
Żeby było wilgotno...wstawiamy miskę z wodą lub po włożeniu spryskujemy blachę.
Po upieczeniu studzimy minimum 1 h i potem kroimy b.ostrym nożem.
Smacznego !!!
Witam serdecznie 😊 Chlebek jest świetny , pyszny i mięciutki ,przepis jest nieoceniony gdy kończy się ten ze sklepu 😊 wtedy wieczorem piekę ten z ziemniakami i rano dzieciaki maja świeżutki chleb na kanapki do szkoły 😊 dziękuję 😊
OdpowiedzUsuńWitam ! Bardzo dziękuję za ten miły wpis :)) Cieszę się ogromnie, że przepis służy i smakuje :) Pozdrawiam :)
Usuńp.s. chlebek można upiec na różne sposoby, jak poszukasz u mnie to znajdziesz :) z tego samego ciasta możesz upiec bułki...tylko wtedy krócej pieczesz 25-30 min. zależy od piekarnika...polecam :)
Napewno wypróbuję 😊 dziękuję i pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i ja i zaskoczyłam wszystkich - rodzina i obecni goście zjedli "na raz" - a mnie ostała się pyszna kromka. Jutro upiekę chyba tylko dla siebie, ale czy się uda Go przemycic?! dziękuję za przepis!!!!
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ :) :) :) cieszę się bardzo Smacznego :)
Usuń