Bardzo smaczna i pożywna zapiekanka na obiad lub na kolację.
Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko
poprzekładać w naczyniu lub na blaszce- przed zapieczeniem w piekarniku.
poprzekładać w naczyniu lub na blaszce- przed zapieczeniem w piekarniku.
Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie,
szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, dodajemy też dobre mięso mielone.
Przed użyciem kapusty, należy ją zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min.,
potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów.
Jak dodajemy mięso, to mieszamy je z kapustą i z przyprawami. Przyprawy:
poza solą i pieprzem dodajemy to co według naszego smaku się sprawdzi.
poza solą i pieprzem dodajemy to co według naszego smaku się sprawdzi.
W naczyniu wszystko układamy warstwami, przesypując serem i przyprawami.
Jak ktoś chce może zrobić zapiekankę na blaszce wysmarowanej tłuszczem,
to też dobry pomysł, doskonale się zapiecze i łatwiej potem podzielić na porcje.
to też dobry pomysł, doskonale się zapiecze i łatwiej potem podzielić na porcje.
Gdy wszystko już ułożyliśmy, to czas na zapiekanie.
Wkładamy do piekarnika na 50 min./200 st.C i 10 min./ 200 st.C bez przykrycia.
Dodajemy po kilka łyżek oleju, a zapiekankę na blaszce przykrywamy folią.
Po upieczeniu serwujemy na gorąco.
Dzielimy nożem na porcje i przekładamy na talerze.
--
Smacznego !
Świetna na duży Głód;) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam ! Muszę zajrzeć do Ciebie, bo tam to są dopiero cuda wianki :) i przed wejściem trzeba się dobrze najeść żeby nie nerwowo coś dłużej podejrzeć/zobaczyć :) Twoja sałatka z jajkami jest głównym zdjęciem w portalu "1000 pomysłów na sałatki" Gratuluję ! ....
UsuńMogli by napusac liste produktow potrzebnych do tej zapuekanki. I po kolei wszystko opisac co i kiefy klasc po kolei. A tu wszystko haotycznie napisane i niewiadomo co do czego!
OdpowiedzUsuńDokładnie. Niewiem co jest w tej zapiekane.
UsuńMogliby napisać listę produktów, ale zrobili zdjęcia i na 2 zdjęciu widać jakie są produkty... "po kolei opisać" więc opisali pod zdjęciami
Usuń...Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać...
w naczyniu lub na blaszce przed zapieczeniem w piekarniku....
...Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie,
szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone....
...Przed użyciem kapusty, należy ją zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min.,
potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów....
ETC, ETC, ITD, ITD, ITP,ITP.... Wszystko jest napisane i są zdjęcia więc proszę sobie zobaczyć i przeczytać.
Przepisy, których nie trzeba czytać są na kanale youtub ... Życzę powodzenia i radości z życia. Przede wszystkim zdrowia i szczęścia :) :) :) ...