Biała kaszanka, na Pęczaku Kujawskim, z wątrobą wieprzową.
Pomysł zaczerpnięty z bloga Bogusi bajecznakuchnia , której dziekuję.
Ja zrobiłem trochę inaczej, ale inspiracja była w bajecznej kuchni :)
Skład: 1kg karkówki, 0,5kg podgardla, 1kg wątroby, 1kg kaszy pęczak,
20g majeranku, 20 ziaren pieprzu, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela ang. ,
~2 łyżki soli kamiennej Kłodawa, jelita - 1 opakowanie ~15mb, 3,5 l wody.
Mięso kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym, , zielem angielskim, pieprzem. Wątrobę kroimy i dorzucamy pod koniec gotowania.
W rosole po ugotowanym mięsie gotujemy kaszę.
Wystudzone mięso mielimy na małym sitku, z przyprawami, które się ugotowały.
Przyprawiamy majerankiem mięso i dodajemy kaszę, która "wypiła" cały rosół.
Dokładnie mieszamy, sprawdzamy smak,...można jeszcze doprawić solą, pieprzem.
Namoczone i przepłukane jelita nadziewamy na lejek i napełniamy kaszanką.
Po wyrobieniu przygotowanej masy, gotujemy wodę żeby sparzyć kaszankę.
Wszystko wkładamy do gotującej się wody, przykrywamy i wyłączamy
palnik, pod przykryciem kaszankę zostawiamy w garnku na 30-60 min.
palnik, pod przykryciem kaszankę zostawiamy w garnku na 30-60 min.
Wyjmujemy na kratkę i jak ocieknie i się schłodzi chowamy do lodówki.
Podajemy na ciepło, na zimno, z patelni lub z grila wg uznania .
Smacznego!
Świetna kaszanka, z wątróbką jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)... myślę, że można jeszcze serca ugotowane dorzucić :) pokrojone w kostkę taką do 1 cm :) albo zmielone. Pozdrawiam...!
UsuńA może być kasza gryczana?
OdpowiedzUsuńOczywiście że może !!!
UsuńSuper przepis.Robiłem z różnych przepisów, ale ten mi odpowiada najbardziej.Dodałem jeszcze 30 dkg. słoniny. Pyszna kaszanka.
OdpowiedzUsuńKaszanka wygląda na super smaczna !!przepis tez mi pasuje czy moge zapiekać bez flaka? pozdrawiam serdecznie 👍👍
OdpowiedzUsuń