Bardzo dobra potrawa, którą rzadko można spotkać na naszych stołach.
SKŁAD: 1 kg serc- to ~3 szt., 2 kostki bulionowe, 2szkl. włoszczyzny słupkach,
2-3 liście laurowe, 3 ziela.. , sól, pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
Serca moczymy w zimnej wodzie/można dodać 2 łyż. octu i dokładnie myjemy,
odcinamy jakieś błonki jeżeli są, ... potem gotujemy na średnim ogniu w czasie
45- 50min, do gotowania wrzucamy kost. rosołowe, liście laurowe,ziele ang.
Ugotowane serca kroimy w kostkę...a do garnka dorzucamy włoszczyznę.
Pokrojone serca podsmażamy z cebulką, bulion miksujemy blenderem.
Zagęszczamy lub nie wg. uznania np.śmietaną, albo inaczej, ... gotujemy kaszę.
Podsmażone serca przekładamy z patelni do sosu, doprawiamy wg potrzeby.
Serwujemy na gorąco z kaszą, ziemniakami, makaronem czy pieczywem :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz