Surówka z białej kapusty plus kilka dodatków,polecam na każdą okazję!
Ta surówka jest tak smaczna, że dla mnie jest to "Surówka królewska"
Skład: ~ 1 kg białej kapusty, 1/2 czerwonej. papryki, 1 czerwona cebula,
1/2 pęczka szczypiorku, 1 płaska łyżka cukru, 1 płaska łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu, 1-2 łyżki octu, 3-4 łyżki oleju roślinnego.
Kapustę ścieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa drobno kroimy.
--
--
Wszystko utarte i pokrojone wkładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, ocet,
olej, cukier i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Następnie gotową surówkę przekładamy do pojemników i chowamy do lodówki.
Serwujemy schłodzone na: obiad, do kolacji, czy na grilla lub do pracy :)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz