Skład: 500 g mielonego mięsa, 400-500 g włoszczyzny, duża garść suszonych grzybów,
1-2 jajka, ~3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, coś zielonego-szczypiorek lub koperek.
Z mięsa, jajek, szczypty soli i pieprzu, 2-3 łyżek bułki i szczypiorku wyrabiamy masę
na pulpety. Suszone grzyby wkadamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły.
Włoszczyznę gotujemy~5min. , posoloną z zielem angielskim i liściem laurowym w ~2 l wody.
*** opcjonalnie dodajemy dobrą kostkę bulionową dla wzmocnienia smaku
Namoczone grzyby odsączamy i kroimy drobno w kostkę, żeby dodać o bulionu.
Po dodaniu grzybów, blendujemy całość do konsystencji sosu.
Teraz lepimy pulpety i wrzucamy do gotującego się na średnim ogniu sosu.
Po kilku minutach danie jest gotowe, podajemy z pieczywem, ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz