środa, 12 kwietnia 2017

Pulpety w sosie grzybowym.

Polecam pyszne pulpety w sosie, z makaronem, szybkie i bardzo smaczne danie.


Skład:  500 g mielonego mięsa, 400-500 g włoszczyzny, duża garść suszonych grzybów,
  1-2 jajka, ~3-4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, coś zielonego-szczypiorek lub koperek.


Z mięsa, jajek, szczypty soli i pieprzu, 2-3 łyżek bułki i szczypiorku wyrabiamy masę
 na pulpety. Suszone grzyby wkadamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą, żeby zmiękły.


Włoszczyznę gotujemy~5min. , posoloną z zielem angielskim i liściem laurowym w ~2 l wody.
*** opcjonalnie dodajemy dobrą kostkę bulionową dla wzmocnienia smaku


Namoczone grzyby odsączamy i kroimy drobno w kostkę, żeby dodać o bulionu.


Po dodaniu grzybów, blendujemy całość do konsystencji sosu.


Teraz lepimy pulpety i wrzucamy do gotującego się na średnim ogniu sosu.


Po kilku minutach danie jest gotowe, podajemy z pieczywem, ziemniakami lub makaronem. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz