środa, 26 kwietnia 2017

Bułki z cebulą

Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko.


Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, ~50 g drożdży, łyżeczka cukru,
 łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione  ziemniaki, 3 łyżki oleju.


Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia.


Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie 
dodajemy do posolonej mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto.


Cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną soli i cukru.


Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki.
Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz.


Smarujemy bułki rozbitym jajkiem.
Nakładamy wystudzony farsz.


Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika.


Pieczemy w 200 st.C / 25 min.


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. DO barszczu czerwonego jak znalazł./czysty barszcz czerwony/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Oczywiście :) ...pasują wszędzie :) do barszczu, do szkoły, w podróż, na piknik, do herbaty :) Szybko znikają :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Zastanawiam się,dlaczego dodajesz ziemniak i co on daje,jestem starą gospodynią ale nigdy do drożdżowego ciasta ziemniaka nie dodawałam.

      Usuń
    3. ...pulchność i świeżość... naturalny spulchniacz:) dodaj a zobaczysz :)

      Usuń
  2. Dzięki muszę spróbować !!!!!

    OdpowiedzUsuń