Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko.
Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, ~50 g drożdży, łyżeczka cukru,
łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, 3 łyżki oleju.
Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia.
Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie
dodajemy do posolonej mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto.
Cebulę musimy zeszklić na patelni z odrobiną soli i cukru.
Ciasto przesypujemy mąką, wałkujemy na 1,5 cm i szklanką wycinamy bułki.
Dnem mniejszej szklanki wyciskamy dołek na farsz.
Smarujemy bułki rozbitym jajkiem.
Nakładamy wystudzony farsz.
Posypujemy makiem, ziołami, ... i wrzucamy do piekarnika.
Pieczemy w 200 st.C / 25 min.
Smacznego !
DO barszczu czerwonego jak znalazł./czysty barszcz czerwony/
OdpowiedzUsuńWitam! Oczywiście :) ...pasują wszędzie :) do barszczu, do szkoły, w podróż, na piknik, do herbaty :) Szybko znikają :) Pozdrawiam!
UsuńZastanawiam się,dlaczego dodajesz ziemniak i co on daje,jestem starą gospodynią ale nigdy do drożdżowego ciasta ziemniaka nie dodawałam.
Usuń...pulchność i świeżość... naturalny spulchniacz:) dodaj a zobaczysz :)
UsuńDzięki muszę spróbować !!!!!
OdpowiedzUsuń