niedziela, 11 grudnia 2016

Biała kiełbasa

 Domowa biała kiełbasa wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam.


--


Skład: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki
soli, 3 łyżeczki pieprzu,  5-10  łyżek majeranku, 5 - 10 ząbków czosnku,
 0,5- 1,0 litra zimnej wody-zależy jak zwarta wyjdzie masa.
***opcjonalnie do kiełbasy można dodać mięso drobiowe lub wołowe.


Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach,
obieramy czosnek żeby dorzucić do mielenia. Jelita moczymy w zimnej wodzie.


--


Po zmieleniu przygotowujemy maszynkę, nakładamy lejek do nadziewania,
Do mięsa dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy ręcznie ~5-7 min.


Przykryte chowamy do lodówki lub w b.chłodne miejsce na 5-6h lub na noc.
 

Potem jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek, następnie 
 napełniamy  powoli  zmielonym i przyprawionym mięsem-zakręcamy pętka.


--.


Kiełbasę można sparzyć, ale również surową 
można sobie przechować w lodówce. 


Parzenie: do zagotowanej wody (gasimy palnik) wkładamy kiełbasę
 i zostawiamy do czasu gdy całość uzyska lekko szary kolor... 50-60min


Przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu zamrozić.

P.S. przemysłowa biała kiełbasa ma następujący skład: " wieprzowina 91%, woda,
 sól, przyprawy,  błonnik roślinny, stabilizatory E451E450, białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, 
cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315E316, wzmacniacz smaku E621,
 błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250..."
 
Kiełbasa domowa ma zdecydowanie krótszą recepturę :) 

17 komentarzy:

  1. Fajnie. Tylko początkujący musi cały czas tu zaglądać, bo zapomni dodać majeranku, tak jak ja:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mistrzowie zapominają lub coś zmienią :) wówczas powstaje nowe :) Jak wszystko od razu przygotujesz sobie np. na talerzyku czy w miseczce, to nie zapomnisz :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Uwielbiam białą kiełbasę, a domowej roboty nie ma sobie równych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Witam ! Polecam i zachęcam do własnych wyrobów :) ...niestety tzw. dyrektywy itp. z UE zepsuły nasz rynek wędliniarski .... i chyba jedynym ratunkiem jest chałupnicza robota lub niesamowite koszty gdy chce się kupić coś dobrego...Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Robiłam według Twojej receptury,wyszła świetna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !!! Cieszę się bardzo :) Polecam zajrzeć na wędliny podsuszane tj.kiełbasa pieprzowa,polędwica łososiowa :) Warto spróbować. Pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Podoba mi się pomysł z podsuszanymi wędlinami ale niestety mieszkam w bloku i nie mam gdzie podsuszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! ...można na gałce od grzejnika, na klamce, u mnie wisi pomiędzy szafkami w kuchni... Chyba, że masz koty i wtedy jest kłopot :?)? Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Słyszałem też o podsuszaniu w piekarniku, ale jeszcze tak nie robiłem, ...jak zrobię to opiszę i podam temperaturę/czas/ smak :) :) :)

      Usuń
    3. Znalazłem na Youtubie filmik jak wędzą w domu... :)
      https://www.youtube.com/watch?v=0LA6jtlBAw8
      Pomysłów jest pełno :)

      Usuń
    4. A czy wodę można zastąpić bulionem warzywnym?

      Usuń
  5. Jak dla mnie to tych przypraw jest za mało. Na tę ilość mięsa poza wodą dodałam wszystkiego ok 50 % więcej, no i przydałaby się mielona kolendra. Poza tym przepis wart wypróbowania. Dziękuję autorowi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie jestem w trakcie robienia kiełby białej :) dzięki za przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dzisiaj. Dałam 7 łyżek majeranku i jak dla nas ciut za dużo. Ale ogólnie pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiem że sitka mają jakąś numerację jak to będzie w twoim przepisie duże oczka.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile tego mięsa drobiowego/wołowego dodać?

    OdpowiedzUsuń