niedziela, 11 grudnia 2016

biała kiełbasa domowa

W dzisiejszym poście domowa kiełbasa, ale najpierw poczytajcie co jest w kiełbasie ze sklepu...

Przemysłowa biała kiełbasa np.firmy Sokołów ma następujący skład:wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy,  błonnik roślinny, stabilizatory E451, E450, białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250

Jak widać producent dosyć "bogato" używa różnych... bliżej nie znanych "cudów"...


Oto nasza domowa kiełbasa :) wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam :)


Potrzebujemy: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli, 3 łyżki pieprzu,
 5 łyżek majeranku, 5 ząbków czosnku, 0,5 litra wody.


Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Jelita wkładamy do zimnej wody, obieramy czosnek żeby dorzucić do mielenia mięsa.


Mięso mielimy...


...przygotowujemy maszynkę..., dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy/mieszamy...


Dobrze wyrobione mięso wstawiamy do lodówki...


Jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek...


Napełniamy powoli mięsem :) i zakręcamy pętka...


No i już mamy kiełbasę, którą można sparzyć, ale również surową możemy przechować w lodówce. 


Na czym polega domowe parzenie kiełbasy :)
 do zagotowanej wody wkładamy kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie.


Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu nadaje się do zamrożenia...


U nas częściowo była zjedzona od razu, trochę poszło na obiad...


Pozostałe zostały zamrożone :)


Polecam wszystkim :) Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Fajnie. Tylko początkujący musi cały czas tu zaglądać, bo zapomni dodać majeranku, tak jak ja:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mistrzowie zapominają lub coś zmienią :) wówczas powstaje nowe :) Jak wszystko od razu przygotujesz sobie np. na talerzyku czy w miseczce, to nie zapomnisz :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Uwielbiam białą kiełbasę, a domowej roboty nie ma sobie równych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Witam ! Polecam i zachęcam do własnych wyrobów :) ...niestety tzw. dyrektywy itp. z UE zepsuły nasz rynek wędliniarski .... i chyba jedynym ratunkiem jest chałupnicza robota lub niesamowite koszty gdy chce się kupić coś dobrego...Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Robiłam według Twojej receptury,wyszła świetna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !!! Cieszę się bardzo :) Polecam zajrzeć na wędliny podsuszane tj.kiełbasa pieprzowa,polędwica łososiowa :) Warto spróbować. Pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Podoba mi się pomysł z podsuszanymi wędlinami ale niestety mieszkam w bloku i nie mam gdzie podsuszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! ...można na gałce od grzejnika, na klamce, u mnie wisi pomiędzy szafkami w kuchni... Chyba, że masz koty i wtedy jest kłopot :?)? Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Słyszałem też o podsuszaniu w piekarniku, ale jeszcze tak nie robiłem, ...jak zrobię to opiszę i podam temperaturę/czas/ smak :) :) :)

      Usuń
    3. Znalazłem na Youtubie filmik jak wędzą w domu... :)
      https://www.youtube.com/watch?v=0LA6jtlBAw8
      Pomysłów jest pełno :)

      Usuń