Domowa biała kiełbasa wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam.
--
Skład: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki
soli, 3 łyżeczki pieprzu, 5-10 łyżek majeranku, 5 - 10 ząbków czosnku,
0,5- 1,0 litra zimnej wody-zależy jak zwarta wyjdzie masa.
***opcjonalnie do kiełbasy można dodać mięso drobiowe lub wołowe.
Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach,
obieramy czosnek żeby dorzucić do mielenia. Jelita moczymy w zimnej wodzie.
--
Po zmieleniu przygotowujemy maszynkę, nakładamy lejek do nadziewania,
Do mięsa dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy ręcznie ~5-7 min.
Do mięsa dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy ręcznie ~5-7 min.
Przykryte chowamy do lodówki lub w b.chłodne miejsce na 5-6h lub na noc.
Potem jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek, następnie
napełniamy powoli zmielonym i przyprawionym mięsem-zakręcamy pętka.
--.
Kiełbasę można sparzyć, ale również surową
można sobie przechować w lodówce.
Parzenie: do zagotowanej wody (gasimy palnik) wkładamy kiełbasę
i zostawiamy do czasu gdy całość uzyska lekko szary kolor... 50-60min
Przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu zamrozić.
P.S. przemysłowa biała kiełbasa ma następujący skład: " wieprzowina 91%, woda,
sól, przyprawy, błonnik roślinny, stabilizatory E451, E450, białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy,
cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621,
błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250..."
Kiełbasa domowa ma zdecydowanie krótszą recepturę :)
Fajnie. Tylko początkujący musi cały czas tu zaglądać, bo zapomni dodać majeranku, tak jak ja:-)
OdpowiedzUsuńNawet mistrzowie zapominają lub coś zmienią :) wówczas powstaje nowe :) Jak wszystko od razu przygotujesz sobie np. na talerzyku czy w miseczce, to nie zapomnisz :) Pozdrawiam !
UsuńUwielbiam białą kiełbasę, a domowej roboty nie ma sobie równych :-)
OdpowiedzUsuńJa też :) Witam ! Polecam i zachęcam do własnych wyrobów :) ...niestety tzw. dyrektywy itp. z UE zepsuły nasz rynek wędliniarski .... i chyba jedynym ratunkiem jest chałupnicza robota lub niesamowite koszty gdy chce się kupić coś dobrego...Pozdrawiam !
UsuńRobiłam według Twojej receptury,wyszła świetna.
OdpowiedzUsuńWitam !!! Cieszę się bardzo :) Polecam zajrzeć na wędliny podsuszane tj.kiełbasa pieprzowa,polędwica łososiowa :) Warto spróbować. Pozdrawiam!!!
UsuńPodoba mi się pomysł z podsuszanymi wędlinami ale niestety mieszkam w bloku i nie mam gdzie podsuszać.
OdpowiedzUsuńWitam! ...można na gałce od grzejnika, na klamce, u mnie wisi pomiędzy szafkami w kuchni... Chyba, że masz koty i wtedy jest kłopot :?)? Pozdrawiam !
UsuńSłyszałem też o podsuszaniu w piekarniku, ale jeszcze tak nie robiłem, ...jak zrobię to opiszę i podam temperaturę/czas/ smak :) :) :)
UsuńZnalazłem na Youtubie filmik jak wędzą w domu... :)
Usuńhttps://www.youtube.com/watch?v=0LA6jtlBAw8
Pomysłów jest pełno :)
A czy wodę można zastąpić bulionem warzywnym?
Usuń...tak zimnym :) ...
UsuńJak dla mnie to tych przypraw jest za mało. Na tę ilość mięsa poza wodą dodałam wszystkiego ok 50 % więcej, no i przydałaby się mielona kolendra. Poza tym przepis wart wypróbowania. Dziękuję autorowi.
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem w trakcie robienia kiełby białej :) dzięki za przepisy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj. Dałam 7 łyżek majeranku i jak dla nas ciut za dużo. Ale ogólnie pycha
OdpowiedzUsuńWiem że sitka mają jakąś numerację jak to będzie w twoim przepisie duże oczka.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIle tego mięsa drobiowego/wołowego dodać?
OdpowiedzUsuń