niedziela, 11 grudnia 2016

Biała kiełbasa

W dzisiejszym poście domowa kiełbasa, ale najpierw poczytajcie co jest w kiełbasie ze sklepu...

Przemysłowa biała kiełbasa np.firmy Sokołów ma następujący skład:wieprzowina 91%, woda, sól, przyprawy,  błonnik roślinny, stabilizatory E451, E450, białko sojowe, maltodekstryna, regulator kwasowości, octan sodu, kwas cytrynowy, cytrynian sodu, przeciwutleniacze E315, E316, wzmacniacz smaku E621, błonnik pszenny-gluten, substancja konserwująca E250


Oto nasza domowa biała kiełbasa wg prostego przepisu, którą każdy może zrobić sam.


Skład: ~2 kg łopatki, ~1 kg podgardla lub boczku, jelita wieprzowe, 2 łyżki soli, 3 łyżeczki pieprzu,
 5-10  łyżek majeranku, 5 - 10 ząbków czosnku, 0,5-1,0 litra zimnej wody-zależy jaka wyjdzie masa.
Opcjonalnie do kiełbasy można dodać mięso drobiowe lub mięso wołowe.


Mięso kroimy w kostkę, żeby potem zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Jelita wkładamy do zimnej wody, obieramy czosnek żeby dorzucić do mielenia mięsa.


--


Po mieleniu przygotowujemy maszynkę do nadziewania,
Do mięsa dodajemy przyprawy i wodę, a potem wyrabiamy ręcznie ~5-7 min.


Całość chowamy przykryte do lodówki lub w b.chłodne miejsce na 2-3 godziny lub na noc.


Potem jelita płuczemy pod kranem i nadziewamy na lejek.


Napełniamy powoli mięsem  i zakręcamy pętka.


No i mamy kiełbasę, którą można sparzyć, ale również surową można przechować w lodówce. 


Parzenie kiełbasy- do zagotowanej wody wkładamy kiełbasę i zostawiamy aż ostygnie.


Tak przygotowaną kiełbasę możemy zjeść od razu, a po osuszeniu nadaje się do zamrożenia.


U nas częściowo była zjedzona od razu, trochę poszło na obiad...


Pozostałe zostały zamrożone :)


 Smacznego !

12 komentarzy:

  1. Fajnie. Tylko początkujący musi cały czas tu zaglądać, bo zapomni dodać majeranku, tak jak ja:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet mistrzowie zapominają lub coś zmienią :) wówczas powstaje nowe :) Jak wszystko od razu przygotujesz sobie np. na talerzyku czy w miseczce, to nie zapomnisz :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Uwielbiam białą kiełbasę, a domowej roboty nie ma sobie równych :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Witam ! Polecam i zachęcam do własnych wyrobów :) ...niestety tzw. dyrektywy itp. z UE zepsuły nasz rynek wędliniarski .... i chyba jedynym ratunkiem jest chałupnicza robota lub niesamowite koszty gdy chce się kupić coś dobrego...Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Robiłam według Twojej receptury,wyszła świetna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !!! Cieszę się bardzo :) Polecam zajrzeć na wędliny podsuszane tj.kiełbasa pieprzowa,polędwica łososiowa :) Warto spróbować. Pozdrawiam!!!

      Usuń
  4. Podoba mi się pomysł z podsuszanymi wędlinami ale niestety mieszkam w bloku i nie mam gdzie podsuszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! ...można na gałce od grzejnika, na klamce, u mnie wisi pomiędzy szafkami w kuchni... Chyba, że masz koty i wtedy jest kłopot :?)? Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Słyszałem też o podsuszaniu w piekarniku, ale jeszcze tak nie robiłem, ...jak zrobię to opiszę i podam temperaturę/czas/ smak :) :) :)

      Usuń
    3. Znalazłem na Youtubie filmik jak wędzą w domu... :)
      https://www.youtube.com/watch?v=0LA6jtlBAw8
      Pomysłów jest pełno :)

      Usuń
    4. A czy wodę można zastąpić bulionem warzywnym?

      Usuń