Prosty sposób na przygotowanie swojskiego pasztetu, który jest bardzo smaczny.
Może być na każde święta i nie tylko, ponieważ wszyscy go uwielbiają.
Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz,
1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby.
1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby.
Wszystko kroimy w kostkę i wkładamy do garnka (oprócz wątroby) zalewamy
wodą i gotujemy ~90 min. dodając 2 łyżki ziela ang. , 10 liści laurowych, 2 łyżki soli.
wodą i gotujemy ~90 min. dodając 2 łyżki ziela ang. , 10 liści laurowych, 2 łyżki soli.
Przyprawy: przyprawiamy wg gustu i smaku, ale muszą być na pewno podstawowe sól i pieprz.
Woda w garnku powinna lekko przykrywać mięso, które się skurczy,
tłuszcze się wytopią, trochę wody na pewno odparuje i będzie akurat.
tłuszcze się wytopią, trochę wody na pewno odparuje i będzie akurat.
Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy wątrobę żeby się ładnie sparzyła.
Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin.
Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem, a 2-3 suche
bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę.
bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę.
Drugi raz mielimy dodając czosnek i jałowiec, łyżkę pieprzu, łyżeczkę gałki muszkatałowej,
trzy łyżki majeranku. Próbujemy czy jest dobre, po wymieszaniu całości w dużej misce.
trzy łyżki majeranku. Próbujemy czy jest dobre, po wymieszaniu całości w dużej misce.
Następnie dodajemy jeszcze rosół z gotowania, sok z 2 pomarańczy i 100 ml brandy .
Potem dopiero dodajemy 5 jaj mieszamy i nakładamy do blaszek.
Pieczemy 90 min. w 200 st. C z funkcją grzania góra/dół.
Następnie wyjmujemy, studzimy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Najlepszy pasztet będzie dopiero po dwóch dniach od czasu upieczenia.
Polecam ! Smacznego !
Robię podobnie, no no:-) ale z mięsem duszę sporo warzyw, marchew, pietruszka, seler i to też mielę i dodaję.Także paprykę chili dodaję.
OdpowiedzUsuńWitam !Z warzywami następne zrobię, ale w przyszłym roku :) Kiedyś zrobiłem pasztet z selera kilka razy i też był dobry :) Pozdrawiam !
UsuńPanie Darku jaki wspaniały przepis , u mnie mięsko wg pana zaleceń już przemielone i wieczorem doprawię i robię pasztet; super i dziękuję !!
OdpowiedzUsuń