poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pasztet

Prosty sposób na przygotowanie swojskiego pasztetu, który jest bardzo smaczny. 


Może być na każde święta i nie tylko, ponieważ wszyscy go uwielbiają. 


Mięso : 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg wołowiny jak na gulasz,
1 kg mięsa z drobiu, 1 kg boczku lub podgardla, 1 kg wątroby. 


Wszystko kroimy w kostkę i wkładamy do garnka (oprócz wątroby) zalewamy
 wodą i gotujemy ~90 min. dodając 2 łyżki ziela ang. , 10 liści laurowych, 2 łyżki soli.


Przyprawy: przyprawiamy wg gustu i smaku, ale  muszą być na pewno podstawowe sól i pieprz.


Woda w garnku powinna lekko przykrywać mięso,  które  się skurczy,
 tłuszcze się wytopią, trochę wody na pewno odparuje i będzie akurat.


Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy wątrobę żeby się ładnie sparzyła.


Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin.


Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem, a  2-3 suche
 bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę.


Drugi raz mielimy dodając czosnek i jałowiec,  łyżkę pieprzu, łyżeczkę gałki muszkatałowej,
 trzy łyżki majeranku. Próbujemy czy jest dobre, po wymieszaniu całości w dużej misce.
Następnie dodajemy jeszcze rosół z gotowania, sok z 2 pomarańczy i 100 ml brandy .


Potem dopiero dodajemy 5 jaj mieszamy i nakładamy do blaszek.


Pieczemy 90 min. w 200 st. C z funkcją grzania góra/dół.


Następnie wyjmujemy, studzimy i zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Najlepszy pasztet będzie dopiero po dwóch dniach od czasu upieczenia. 


Polecam ! Smacznego !

3 komentarze:

  1. Robię podobnie, no no:-) ale z mięsem duszę sporo warzyw, marchew, pietruszka, seler i to też mielę i dodaję.Także paprykę chili dodaję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam !Z warzywami następne zrobię, ale w przyszłym roku :) Kiedyś zrobiłem pasztet z selera kilka razy i też był dobry :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Panie Darku jaki wspaniały przepis , u mnie mięsko wg pana zaleceń już przemielone i wieczorem doprawię i robię pasztet; super i dziękuję !!

    OdpowiedzUsuń