Smaki dzieciństwa, domowa bułka paryska na kanapki i nie tylko.
Skład: 1 kg mąki typ do wyboru 420- 450, ~500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży,
1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 łyżki octu, 3 -5 łyżek oleju, białko jajka
do posmarowania, nasiona do posypania (...lub nie wg uznania).
Zaczyn: wodę, pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki łączymy w misce
i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min żeby drożdże zrobiły
swoje i wówczas zaczyn pięknie urośnie-podwoi objętość.
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól i wlewamy wyrośnięty
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól i wlewamy wyrośnięty
zaczyn, mieszamy mikserem z hakami lub łyżką i potem wyrabiamy ręcznie
, dodajemy ocet i olej zagniatamy do wchłonięcia się ww, następnie
przykryte odstawiamy na 60 minut, aż ciasto się wydatnie zwiększy.
Potem krótko zagniatamy po raz ostatni, dzielimy na części i wyrabiamy bułki.
Można wykonać dwie długie buły po 45-50 cm lub 4 mniejsze bułki.
Smarujemy białkiem i posypujemy lub nie nasionami, następnie
nacinamy żeby nie pękało byle gdzie, tylko tam gdzie chcemy .
--
Pieczemy w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez ~30 minut
+ /- 5 minut, w funkcji góra dół.... zależy od piekarnika.
Po upieczeniu sprawdzamy stukając palcem w spód i jak jest
głuchy odgłos tzn., że jest upieczone, jak nie to chwilę dopiekamy.
głuchy odgłos tzn., że jest upieczone, jak nie to chwilę dopiekamy.
Smacznego :)
Poproszę od razu kilka na śniadanie :D Zazdroszczę wypieku, zjadłabym z wielka chęcią ;)
OdpowiedzUsuń... ;-) to trzeba upiec :) ... można w dwóch etapach tj. ciasto zrobić wieczorem i schować do lodówki, a rano zagnieść bułki w dowolnym kształcie i upiec :) polecam i pozdrawiam :)
UsuńKoniecznie musze sprobowac wygldadaja rewelacyjnei pozdrowionka
Usuń...to na pewno :) polecam :) domowe pieczywo jest de luxe :) pachnie cały dom i zawsze jest dobry jaki by nie był :) a bułka paryska od razu znika jak ciepłe bułeczki :) pozdrawiam :)
UsuńA jeśli pominę krok z octem? 😊
OdpowiedzUsuń...pomiń :) ocet daje dłuższą świeżość... (generalnie nie obawiaj się bo on wyparuje i potem wcale go nie czuć ) :)
UsuńNo mistrzostwo! Zrobiłam na sylwestra, wyszły dwa bochenki, zniknęły około 1 w nocy 😁
OdpowiedzUsuńDzięki!
Teraz czas na żytni 😉
Hmmm... nie mam świeżych drożdży, jedynie suszone... proszę mi powiedzieć czy w zamian za to dodać 14g suchych? Czy będzie dobrze?
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować
OdpowiedzUsuńPyszna ta bułka! Dziś upiekłam, wspaniala konsystencja i smak! Dzieki za przepis! Jest mnóstwo innych do wypróbowania na tym blogu wiec na pewno wrócę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy może być mąka typ 650?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam