piątek, 27 października 2017

Bułka "PARYSKA"

Smaki dzieciństwa, domowa bułka paryska na kanapki i nie tylko.


Skład: 1 kg mąki typ do wyboru 420- 450, ~500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży,
 1 łyżka cukru,  1 łyżka soli, 2 łyżki octu, 3 -5 łyżek oleju, białko jajka
 do posmarowania, nasiona do posypania (...lub nie wg uznania).


Zaczyn: wodę, pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki mąki łączymy w misce
 i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min żeby drożdże zrobiły
 swoje i wówczas zaczyn pięknie urośnie-podwoi objętość.
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól i wlewamy wyrośnięty
 zaczyn, mieszamy mikserem z hakami lub łyżką i potem wyrabiamy ręcznie
, dodajemy ocet i olej zagniatamy do wchłonięcia się ww, następnie 
przykryte odstawiamy na 60 minut, aż ciasto się wydatnie zwiększy.


Potem krótko zagniatamy po raz ostatni, dzielimy na części i wyrabiamy bułki.


Potem krótko zagniatamy po raz ostatni, dzielimy na części i wyrabiamy bułki.
Można wykonać dwie długie buły po 45-50 cm lub 4 mniejsze bułki.


Smarujemy białkiem i posypujemy lub nie nasionami, następnie 
 nacinamy żeby nie pękało byle gdzie, tylko tam gdzie chcemy .


--


Pieczemy w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez ~30 minut 
 + /- 5 minut,  w funkcji góra dół.... zależy od piekarnika.


Po upieczeniu sprawdzamy stukając palcem w spód i jak jest
 głuchy odgłos tzn., że jest upieczone, jak nie to chwilę dopiekamy.
p.s. a...zanim napisałem ten post, to musiałem już piec kolejne bułki :) 


Smacznego :) 

11 komentarzy:

  1. Poproszę od razu kilka na śniadanie :D Zazdroszczę wypieku, zjadłabym z wielka chęcią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ;-) to trzeba upiec :) ... można w dwóch etapach tj. ciasto zrobić wieczorem i schować do lodówki, a rano zagnieść bułki w dowolnym kształcie i upiec :) polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Koniecznie musze sprobowac wygldadaja rewelacyjnei pozdrowionka

      Usuń
    3. ...to na pewno :) polecam :) domowe pieczywo jest de luxe :) pachnie cały dom i zawsze jest dobry jaki by nie był :) a bułka paryska od razu znika jak ciepłe bułeczki :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A jeśli pominę krok z octem? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...pomiń :) ocet daje dłuższą świeżość... (generalnie nie obawiaj się bo on wyparuje i potem wcale go nie czuć ) :)

      Usuń
  3. No mistrzostwo! Zrobiłam na sylwestra, wyszły dwa bochenki, zniknęły około 1 w nocy 😁
    Dzięki!
    Teraz czas na żytni 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm... nie mam świeżych drożdży, jedynie suszone... proszę mi powiedzieć czy w zamian za to dodać 14g suchych? Czy będzie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna ta bułka! Dziś upiekłam, wspaniala konsystencja i smak! Dzieki za przepis! Jest mnóstwo innych do wypróbowania na tym blogu wiec na pewno wrócę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy może być mąka typ 650?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń