Kotlet mielony, zawijany z masłem i koperkiem, usmażony w głębokim tłuszczu.
--
Skład: 1 kg mielonego mięsa z indyka, 2 jaja, 200g masła , koperek 1 pęczek,
przyprawy:sól- płaska łyżka, pieprz czarny 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki. Do panierki potrzebujemy tylko 4 jajka, szklankę mąki, szklankę bułki tartej.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami,
dodajemy 2 jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ręcznie i schładzamy w lodówce.
Masło dzielimy na 16 równych części, koperek drobno siekamy.
Mięso dzielimy na równe ~70g porcje/ ~15 szt. i wykładamy do nadziewania.
Na kawałku folii umieszczamy kotlety, które rozpłaszczamy i kładziemy
na wierzch kawałek masła, posypany koperkiem, potem sklejamy i rolujemy.
--
Panierujemy dwukrotnie i smażymy w głębokim tłuszczu ~6-8 minut.
--
Usmażene wykładamy na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu..
Serwujemy na gorąco, do obiadu lub na inną okazję.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz