czwartek, 8 marca 2018

Mielony z masłem

Kotlet mielony, zawijany z masłem i koperkiem, usmażony w głębokim tłuszczu.


--


Skład: 1 kg mielonego mięsa z indyka, 2 jaja, 200g masła , koperek 1 pęczek,
przyprawy:sól- płaska łyżka, pieprz czarny 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki. Do panierki potrzebujemy tylko  4 jajka, szklankę mąki, szklankę bułki tartej.


Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką i innymi przyprawami,
dodajemy 2 jajka i bułkę tartą. Wyrabiamy ręcznie i schładzamy w lodówce.


Masło dzielimy na 16 równych części, koperek drobno siekamy.


Mięso dzielimy na równe ~70g porcje/ ~15 szt. i wykładamy do nadziewania.


Na kawałku folii umieszczamy kotlety, które rozpłaszczamy i kładziemy
na wierzch kawałek masła, posypany koperkiem, potem sklejamy i rolujemy.


--


Panierujemy dwukrotnie i smażymy w głębokim tłuszczu ~6-8 minut.


--


Usmażene wykładamy na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu..


Serwujemy na gorąco, do obiadu lub na inną okazję.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz