piątek, 17 czerwca 2016

Truskawki na zimę

Polecam wszystkim domowe zaprawy- dlatego, bo zawartość owoców to 100% .


--


--


Umyte i obrane z szypułek owoce kroimy na pół lub duże owoce na
 ćwiartki. Potem wkładamy do garnka...i nastawiamy palnik na małą 
moc... / i mieszamy. Truskawki puszczą soki i pojawi się piana, dla
 klarowności wyrobu zbieramy ją z wierzchu cedzakiem.


Po zebraniu piany dodajemy cukier 1 kg/ 3 kg owoców i oczywiście mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około  ~3 h, do czasu zgęstnienia całości. 


Gotujemy i mieszamy tak długo, żeby owoce się rozpadły i masa zgęstniała.
*** opcjonalnie dodajemy cukier żelujący, cukier waniliowy, sok z cytryny...


Zgęstniałą masę przekładamy do wyparzonych słoików.
Gorące słoiki po zamknięciu -odwracamy do góry dnem i już.


--


Smacznego ! 

2 komentarze: