Polecam wszystkim domowe zaprawy- dlatego, bo zawartość owoców to 100% .
--
--
Umyte i obrane z szypułek owoce kroimy na pół lub duże owoce na
ćwiartki. Potem wkładamy do garnka...i nastawiamy palnik na małą
moc... / i mieszamy. Truskawki puszczą soki i pojawi się piana, dla
klarowności wyrobu zbieramy ją z wierzchu cedzakiem.
Po zebraniu piany dodajemy cukier 1 kg/ 3 kg owoców i oczywiście mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez około ~3 h, do czasu zgęstnienia całości.
Gotujemy i mieszamy tak długo, żeby owoce się rozpadły i masa zgęstniała.
*** opcjonalnie dodajemy cukier żelujący, cukier waniliowy, sok z cytryny...
*** opcjonalnie dodajemy cukier żelujący, cukier waniliowy, sok z cytryny...
Aż zapachniało.... :) Super.
OdpowiedzUsuńDziękuję :))) ....
Usuń