poniedziałek, 13 czerwca 2016

"Sushi"...

Japońskie roladki-ryż zawinięty w glony- zrobiły kulinarną  karierę na świecie.
  Proponuję przygotowanie w domu, po domowemu, ale równie smacznie :) 


SKŁAD: ryż, surowa ryba, sos sojowy, ocet, sól, chrzan, imbir, algi morskie.
*** opcjonalnie zamiast surowej ryby: paluszki krabowe , papryka, korniszon,
wędzone kawałki ryb bez ości, łosoś, makrela lub też np. tuńczyk z puszki.


Sushi ZAWIJAMY w gotowe suche glony morskie nazwie Nori,... 


Ryż ~200 g  zalewamy 4 szkl. wody, solimy, zagotowujemy i odstawiamy, 
żeby ryż sam "doszedł" tzn. woda zostanie wchłonięta i ryż będzie w sam raz.
 Do  ryżu dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę octu i mieszamy dokładnie.


Nori wykładamy na matę, rozprowadzamy warstwę ryżu zostawiając kawałek
 na sklejenie...,układamy jak widać na fotce -pocięte paluszki krabowe, paprykę,
ciutkę młodego imbiru i smarujemy lekko chrzanem- potem matę musimy lekko zawinąć,  tak żeby zrolować algi morskie z zawartością-dociskając palcami.


Roladkę skleimy, gdy łączenie posmarujemy palcem-zamoczonym w wodzie


Potem b.ostrym nożem kroimy na równe kawałki... wcześniej wyrównując
skrajne odcinki , nierówne- bezkształtne...obcinamy i usuwamy lub zjadamy :)


Wykładamy na półmisek i przed podaniem na stół, schładzamy w lodówce.
  

--


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz