poniedziałek, 13 czerwca 2016

Sushi

Japońskie roladki, zrobiły niesamowitą kulinarną  karierę na świecie, więc i u nas
 w domu, też czasami się pojawiają, ale przygotowane są po domowemu.


Potrzebujemy ryż, rybę, sos sojowy,ocet, trochę soli, ... i  algi morskie,
opcji jest bardzo dużo i warto spróbować, bo "nie taki diabeł straszny jak go malują"


Do zawinięcia sushi kupujemy gotowe suche glony/wodorosty morskie-w płatkach Nori,
a zamiast świeżej ryby dodajemy np. paluszki krabowe, ostry smak zapewni odrobina chrzanu.


Ryż ~200 g  zalewamy 4 szkl. wody, solimy, zagotowujemy i odstawiamy, żeby ryż sam "doszedł".
 Do ugotowanego ryżu dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę octu i mieszamy dokładnie.


Nori wykładamy na matę, rozprowadzamy warstwę ryżu zostawiając kawałek na sklejenie.
Układamy pocięte paluszki i inne produkty, matę zawijamy lekko dociskając palcami.


Żeby roladka się skleiła łączenie smarujemy lekko wodą i już.


Potem ostrym nożem kroimy na równe kawałki.


Wykładamy na półmisek i ozdabiamy ...


Przed podaniem na stół, półmisek schładzamy w lodówce.
  

Jeżeli zostały nam jakieś produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę.


U mnie za dużo nie zostało więc dodałem trochę żółtego sera i tak powstała sałatka krabowa.


Zapewniam, że zawsze znajdą się amatorzy zarówno na sushi, jak i na sałatkę. 


Największym domowym zajadaczem i amatorem na wszystkie smaki jest Vera.
Sushi, które degustowała znikało tak szybko, że zdążyłem zrobić tylko takie zdjęcie.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz