Japońskie roladki-ryż zawinięty w glony- zrobiły kulinarną karierę na świecie.
Proponuję przygotowanie w domu, po domowemu, ale równie smacznie :)
SKŁAD: ryż, surowa ryba, sos sojowy, ocet, sól, chrzan, imbir, algi morskie.
*** opcjonalnie zamiast surowej ryby: paluszki krabowe , papryka, korniszon,
*** opcjonalnie zamiast surowej ryby: paluszki krabowe , papryka, korniszon,
wędzone kawałki ryb bez ości, łosoś, makrela lub też np. tuńczyk z puszki.
Sushi ZAWIJAMY w gotowe suche glony morskie nazwie Nori,...
Ryż ~200 g zalewamy 4 szkl. wody, solimy, zagotowujemy i odstawiamy,
żeby ryż sam "doszedł" tzn. woda zostanie wchłonięta i ryż będzie w sam raz.
Do ryżu dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę octu i mieszamy dokładnie.
Do ryżu dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę octu i mieszamy dokładnie.
Nori wykładamy na matę, rozprowadzamy warstwę ryżu zostawiając kawałek
na sklejenie...,układamy jak widać na fotce -pocięte paluszki krabowe, paprykę,
ciutkę młodego imbiru i smarujemy lekko chrzanem- potem matę musimy lekko zawinąć, tak żeby zrolować algi morskie z zawartością-dociskając palcami.
Roladkę skleimy, gdy łączenie posmarujemy palcem-zamoczonym w wodzie
Potem b.ostrym nożem kroimy na równe kawałki... wcześniej wyrównując
skrajne odcinki , nierówne- bezkształtne...obcinamy i usuwamy lub zjadamy :)
Wykładamy na półmisek i przed podaniem na stół, schładzamy w lodówce.
--
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz