piątek, 17 czerwca 2016

Truskawki kaszubskie

Pierwsze w tym roku zaprawy :) tym razem mojej żony :)
Bardzo słodkie truskawki kaszubskie,  jedyne w swoim rodzaju:) Lepszych nie jadłem.


Polecam wszystkim domowe zaprawy :) !!!
Dlaczego tak polecam? Odp:  zawartość owoców 100% 


Naprawdę warto samemu zrobić dżem lub konfiturę :) kiedyś w każdym domu były domowe zapasy.


Umyte i obrane owoce kroimy i wkładamy do garnka...co jakiś czas mieszamy.


Jak się zagotują i pojawi się piana, to dla poprawienia klarowności zbieramy ją cedzakiem.
Potem dosypujemy cukier, mieszamy i gotujemy na małym ogniu tak około 3 godzin.


Gotujemy tak długo, żeby owoce się rozpadły i cała masa zgęstniała.
Jeżeli ktoś chce może dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, sok z cytryny...


Gdy już wszystko ładnie zgęstniało i cały dom pachnie :)
 wówczas jest już czas na przełożenie do słoików i zawekowanie :)


Oczywiście zawsze musi być mała degustacja dla smakoszy :) z bułką :)
Na pewno nigdzie w sklepie nie ma takiej konfitury :)


Zachęcam do tej jakże pożytecznej zabawy, dobre truskawki są tylko teraz  potem już nie.

2 komentarze: