sobota, 4 listopada 2017

Maślane pierożki z bananami i ...

Pyszne ciastka z bananami, dobre dla małych i dużych... do mleka, do kawy... 


 Ciasto robimy jak na bułki maślane z 1 kg mąki typ 450 lub 650,  2 szkl. ciepłego mleka ~500 ml , 
pół kostki drożdży 50 g, pół kostki masła 100 g, 3 jajka, pół małej łyżeczki soli, duża łyżka czubata
 cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy, przykryte 
odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy go do pozostałych składników. 
Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na minimum 60 min. lub na noc.


Potrzebujemy jeszcze banany, blachę, wałek, wycinarkę.Jak ciasto wyrośnie dzielimy je 
na części, wałkujemy na na 3-4 mm i wycinamy kółka jak na klasyczne pierogi.


Banany obieramy i kroimy na krążki, które następnie zawijamy w ciasto.
Smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st. C 20 min.


Gdy banany się skończą kleimy bułki i pieczemy je przez 25 min. / 200 st. C 


--


Po upieczeniu studzimy kilka minut i już gotowe, można polukrować, ale same też są pyszne.


--


--


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz