Pyszne rogale drożdżowe, z domową konfiturą lub z dżemem.
--
Skład: 1 kg mąki, 40-50 g drożdży świeżych, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 jajka,
1 szkl. cukru, cukier waniliowy, 0,5-1,0 szkl. oleju, szczypta soli ...jakiś dżem
Zaczyn: do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy 2 łyżki mąki i łyżkę cukru,
wszystko mieszamy i odstawiamy przykryte na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
Pozostałe składniki (oprócz dżemu i białek z jaj) umieszczamy w misce, gdzie
dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,
Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie.
Potem dzielimy na 4 części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty",
które smarujemy dżemem czy konfiturą i zawijamy rogale.
--
--
Zawinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem...
Pieczemy w 200 st.C / 15-20 minut, w funkcji góra/dół, zależy od piekarnika.
Przed podaniem na stół studzimy minimum 10-15 minut.
Smacznego !
wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) :) :)
UsuńWyglądają przpysznie i pewnie tak smakują super
OdpowiedzUsuń