Konkretnie duże pierogi, gdzie 2 szt. stanowią mega porcję.
--
Skład farszu: 2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków, 5-6 ząbków czosnku, 4-5 ogórków kiszonych.
Przyprawy: pieprz 1 płaska łyżeczka, sól 1 płaska łyżeczka, opcjonalnie inne przyprawy, koper.
Ziemniaki i pozostałe składniki łączymy ze sobą w misce mieląc/tłukąc...
Potem dodajemy zieleninę- mieszamy i chowamy do lodówki.
Ciasto skład: 1 kg mąki typ 650, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka soli, jajko, pół szkl. oleju.
--
Całość mieszamy mechanicznie i potem wyrabiamy ręcznie.
Gotowe ciasto chowamy do lodówki na min. 30 minut.
--
Potem ciasto wałkujemy i wykrawamy koła na prawie 20 cm średnicy.
--
Nadziewamy farszem tj. robimy kule wielkości piłki do tenisa i zalepiamy pierogi.
Gotujemy 3 min. od wypłynięcia i hartujemy w zimnej wodzie około 1 minuty.
No i tak po 4 szt. w 9 litrowym garnku, gotujemy wszystkie do końca.
Jeżeli zostało nam trochę ciasta, to możemy zrobić z niego kluski.
--
Pierogów 5 XL wyjdzie ~15 szt. Serwujemy odsmażane na patelni.
Smacznego !
świetny ten farsz! :)
OdpowiedzUsuń:) :) :) dziękuję :) to takie męskie smaki i z tego co akurat jest :) Smakuje dobrze :)
Usuńo rety! chyba zrobię pierwszy raz pierogi. Nie wiem czemu, ale zawsze bałam się robić tą potrawę ;)
OdpowiedzUsuń:) a polecam :) tutaj jest szybka wersja :) żeby się najeść, a nie nalepić :) ... małe pierogi też robię jak mam czas :) pozdrawiam :)
UsuńWspaniały pomysł
OdpowiedzUsuń