sobota, 12 maja 2018

Pierogi ziemniaczano ogórkowe 5 XL

Konkretnie duże pierogi, gdzie 2 szt. stanowią mega porcję.


--


Skład farszu: 2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków, 5-6 ząbków czosnku, 4-5 ogórków kiszonych.
Przyprawy: pieprz 1 płaska łyżeczka, sól 1 płaska łyżeczka, opcjonalnie inne przyprawy, koper.


Ziemniaki i pozostałe składniki łączymy ze sobą w misce mieląc/tłukąc...


Potem dodajemy zieleninę- mieszamy i chowamy do lodówki. 


Ciasto skład: 1 kg mąki typ 650, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka soli, jajko, pół szkl. oleju.


--


Całość mieszamy mechanicznie i potem wyrabiamy ręcznie.
Gotowe ciasto chowamy do lodówki na min. 30 minut.


--


Potem ciasto wałkujemy i wykrawamy koła  na prawie 20 cm średnicy.


--


Nadziewamy farszem tj. robimy kule wielkości piłki do tenisa i zalepiamy pierogi.


 Gotujemy 3 min. od wypłynięcia i hartujemy w zimnej wodzie około 1 minuty.


No i tak po 4 szt. w 9 litrowym garnku, gotujemy wszystkie do końca.


Jeżeli zostało nam trochę ciasta, to możemy zrobić z niego kluski.


--


Pierogów 5 XL wyjdzie ~15 szt. Serwujemy odsmażane na patelni.


Smacznego ! 

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. :) :) :) dziękuję :) to takie męskie smaki i z tego co akurat jest :) Smakuje dobrze :)

      Usuń
  2. o rety! chyba zrobię pierwszy raz pierogi. Nie wiem czemu, ale zawsze bałam się robić tą potrawę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a polecam :) tutaj jest szybka wersja :) żeby się najeść, a nie nalepić :) ... małe pierogi też robię jak mam czas :) pozdrawiam :)

      Usuń