Chrupiące placki ziemniaczane, to super smaczna propozycja.
--
Skład: utarte i mocno odciśnięte z soków ziemniaki, sól, pieprz, jajko na każde pół kg ziemniaków.
Opcjonalnie możemy dodać wg swoich smaków cebulę, kiełbasę, paprykę, szczypiorek...
--
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, odstawiamy do lodówki i rozgrzewamy patelnie.
Smażymy na w miarę głębokim tłuszczu, żeby nie dolewać w trakcie smażenia.
Po obustronnym usmażeniu placki odsączamy na ręcznikach papierowych lub na kratce.
Serwujemy na gorąco z czym kto lubi: cukier, śmietana, sos grzybowy, łosoś wędzony....
Smacznego !
Mniam mniam, a mogą być z mąką, przecież całe życie się jadło z mąką i było dobrze.
OdpowiedzUsuń...a bez mąki lepiej się smaży, bo nie zrobią się czarne :) i są bardziej chrupkie :)
UsuńUnknown nie jesteś sam a ludzie skądś muszą brać wiedzę. Nobody Perfect.
OdpowiedzUsuń