Jak przygotować sobie małe co nie co z grzybów na zimę.
--
--
Grzyby: wybrać młode grzybki, oczyścić, umyć i obgotować w osolonej wodzie 8-10 min.
samego czasu gotowania, potem odcedzić i gorące przekładać do przygotowanych słoików.
Słoiki : umyć, wyparzyć, napełnić : po 2-3 listki laurowe, 2-3 ziarna ziela, 1/2 łyżeczki gorczycy,
kilka ziaren pieprzu, plaster cebuli, 2-3 plasterki marchewki.... do tak przygotowanych wkładamy
ugotowane chwilę wcześniej bardzo gorące grzyby i zalewamy od razu b.gorącą zalewą, potem
zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do czasu ostygnięcia, następnie chowamy do spiżarni.
--
Zalewa octowa: 2 litry wody, 2 szklanki octu 10%, 2 łyżki soli, 2-3 czubate łyżki cukru.
Wodę zagotować dolać ocet, wsypać sól i cukier chwilę przegotować i gorącym zalewać.
--
Zakręcić i postawić odwrócone do całkowitego wystygnięcia..
--
Smacznego !!!
Zrobiłam. Pyszne! Bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuń