niedziela, 27 października 2019

Chleb marchewkowy

Pyszny, prosty w wykonaniu chleb, który zaskoczy kazdego kto tylko sobie go upiecze.


--


Skład: 1 kg mąki tortowej typ 450 , 50g drożdży świeżych, 2 szkl. ciepłej wody,1 duża marchewka,,
1 łyżka cukru, 1 łyżka soli kamiennej, 3 łyżki  oleju, mak do posypania, jajko do posmarowania'


Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki, wszystko mieszamy i pod 
przykryciem odstawiamy na 10-15 minjut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować .
Do wyrośnietego zaczynu przesiewamy mąkę, dosypujemy sól, utartą na drobnych oczkach
 marchew i zagniatamy ciasto, jak jest zbyt suche dolewamy olej i wyrabiamy na jednolitą masę.


--


Następnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 30-60 min. do wyrośnięcia.


--


Gdy ciasto wyrośnie wówczas krótko jeszcze zagniatamy i dielimy na dwie części.
Wyrabiamy dwa chlebki i wkładamy do foremek 30 cm x 11 cm, przykrywamy i odstawiamy
w ciepłe miejsce-włączamy piekarnik żeby się rozgrzał- potem smarujemy rozbitym jajkiem,
posypujemy nasionami i nacinamy ostrym nożem, żeby nie pękał w dowolnych miejscach.


--


--


Pieczemy w 200 st.C +/- 45 min. 


Po tym czasie wyjmujemy chleb i stukamy palcem w spód, gdy jest głuch odgłos to chleb sie upiekł.
Jeżeli jest inaczej to wtedy wkładamy z powrotem do pieca bez blaszki na 3-5 min. i się dopiecze.


Studzimy minimum 60 min. i kroimy bardzo ostrym nożem.


Smacznego ! 

1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń