Dobry domowy chleb, który zawsze można sobie upiec.
Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, pół kostki drożdży 50g, 2 szklanki ciepłej wody ~500 ml,
1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 5 łyżek oleju, jajko, trochę maku lub sezamu do posypania.
***oczywiście można użyć suchych drożdży 2opak.x 8g -pomijamy wówczas robienie zaczynu
** jeżeli nie masz mąki Szymanowskiej użyj innej typu 450,500,650,750 też się upiecze
Na początku robimy zaczyn z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i kilku łyżek mąki.
Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Potem dodajemy przesianą mąkę i sól, mieszamy łyżką lub mikserem z hakami.
Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto-dodając olej- na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30-90 minut do wyrośnięcia.
Jak ciasto wyrośnie, to zagniatamy je krótko jeszcze raz.
Dzielimy na dwie części i formujemy chleby lub wkładamy do foremek 25 x 11
Wyrobione i uformowane chleby kładziemy na blachę i pod przykryciem odstawiamy na 30 min.
Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy lub nie nasionami.
--
Po posypaniu nacinamy chleby żeby nie pękały nam gdzie chcą....
Tak przygotowane pieczemy 45-60 min w 200 st, C w funkcji góra/dół
Zależy wszystko od piekarnika... gazowy, elektryczny...stary, nowy...itd.
Można wstawić też miskę z wrzątkiem... lub spryskać dolną blachę po włożeniu chleba.
Chleb jest upieczony wówczas gdy cały dom pachnie chlebem.
Po wyjęciu stukamy w spód i jak jest głuchy odgłos tzn, że się upiekł,
jak nie to wstawiamy jeszcze na kilka minut na samą kratkę i na pewno się dopiecze.
Następnie studzimy na desce lub na kratce minimum 30 min. kroimy b.ostrym nożem.
Smacznego !!!
wspaniały! uwielbiam domowy pachnący chleb
OdpowiedzUsuńZ pewnością spróbuję upiec wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuń