niedziela, 9 czerwca 2019

Gulasz z szynki wieprzowej

Lekki, szybki, prosty, smaczny obiad dla każdego, kto lubi ze smakiem zjeść.


--


Skład: szynka 0,5 kg, groszek z marchewką 0,5 kg, kostka rosołowa 1szt.,
 2 cebule, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 4-5 ziaren ziela, 3-4 liście
 laurowe, sól i pieprz, smalec~70g tj. 1/3 kostki lub olej jak kto uważa...
Do zagęszczenia: mąka, śmietana, gałka muszkatałowa, sól i pieprz. 


Marchew z groszkiem, kostka, ziele, liść,szczyptą soli + 2 l wody/gotujemy.


--


Następnie pozostałe pokrojone (wg. uznania w kostkę/plastry/pióra )
składniki -przesmażamy na gorącej patelni przez około 8-10 minut.


Potem łączymy wszystko razem, przekładając usmażone mięso -do garnka
z gotującym się bulionem warzywnym tj. tutaj akurat marchew z groszkiem.


Na gorącej patelni z tłuszczem przypalamy 1 dużą łyżkę papryki 
w proszku  i zalewamy to szklanką wywaru/bulionu z garnka.
Mieszamy chwilę i wlewamy do gotującego się gulaszu.


--


Żeby zagęścić (chociaż można pominąć ten krok).. śmietanę 18% solimy 1/4
 łyżeczki soli, do słoika o pojemności 1 litra nalewamy trochę wywaru z 
garnka i do tego dodajemy śmietanę i łyżkę czubatą mąki.


--


Zakręcamy słoik i intensywnie mieszamy, potem dolewamy mieszankę do 
gotującej się reszty... mieszamy całość do zagotowania i wyłączamy palnik.


--


--


--


Serwujemy na gorąco z : makaronem, chlebem, ziemniakami...


***opcjonalnie przed podaniem posypujemy zieleniną...


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz