sobota, 8 czerwca 2019

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany … jak to mówią  "zamiast garści tabletek szklanka zakwasu"


Skład: buraki ćwikłowe 2,5-3 kg, woda przegotowana 3-4 litry, sól kamienna
 niejodowana /jak do przetworów np. Sól Kłodawska/3-4 łyżki -->> 1 litr=1 łyż.
 czosnek 1-2 główki wg. swojego uznania, kawałek korzenia chrzanu- jak mamy,
 5-8  liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego ***opcjonalnie jeżeli mamy to 
1 szkl. zakwasu z kapusty/ogórków/z buraków-żeby dolać na przyspieszenie.. 


Przygotowanie: świeże buraki myjemy i obieramy, potem kroimy każdy na 
4..8 kawałków, czosnek kroimy na pół, chrzan też...wodę gotujemy z solą,


Przygotowane produkty wkładamy do wyparzonego naczynia...
 *** kamiennego/ szklanego/ metalowego ze stali nierdzewnej - nie plastik.


Zalewamy-trochę przestudzoną-solanką i zakrywamy
 1.-w garnku np. talerzem, żeby buraki były przykryte...,
2.-a w słoiku układamy ciasno, to wówczas buraczki nie wypłyną na wierzch, 3. -odstawiamy w ciemne miejsce lub przykrywamy ciemną ścierką kuchenną... 


--


Zakwas zrobi się dobry na 5- 6 dzień od nastawienia, a gdy 
następnym razem dodamy trochę starego zakwasu, to 3-4 dni 


Po zakiszeniu, kwas odcedzamy, a następnie w butelkach czy 
słoikach chowamy do lodówki i korzystamy do woli dla zdrowia.
*** pozostałe buraczki możemy zalać jeszcze raz dodając - połowę soli.


--


Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Robię często, bardzo lubię. Jestem po 2 zawałach i nie biorę statyn a dzięki zakwasowi cholesterol, trójglicerydy i inne wyniki mam w normie. No i brak problemów ze stolcem, czasem to nawet 3x dziennie, także znacząco schudłem bo miałem sporą nadwagę

    OdpowiedzUsuń
  2. robię to już 2 rok polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie czy czosnek też gotujemy razem z wodą i solą?

    OdpowiedzUsuń