Zakwas buraczany … jak to mówią "zamiast garści tabletek szklanka zakwasu"
Skład: buraki ćwikłowe 2,5-3 kg, woda przegotowana 3-4 litry, sól kamienna
niejodowana /jak do przetworów np. Sól Kłodawska/3-4 łyżki -->> 1 litr=1 łyż.
czosnek 1-2 główki wg. swojego uznania, kawałek korzenia chrzanu- jak mamy,
5-8 liści laurowych, 5-8 ziaren ziela angielskiego ***opcjonalnie jeżeli mamy to
1 szkl. zakwasu z kapusty/ogórków/z buraków-żeby dolać na przyspieszenie..
Przygotowanie: świeże buraki myjemy i obieramy, potem kroimy każdy na
4..8 kawałków, czosnek kroimy na pół, chrzan też...wodę gotujemy z solą,
Przygotowane produkty wkładamy do wyparzonego naczynia...
*** kamiennego/ szklanego/ metalowego ze stali nierdzewnej - nie plastik.
Zalewamy-trochę przestudzoną-solanką i zakrywamy
1.-w garnku np. talerzem, żeby buraki były przykryte...,
2.-a w słoiku układamy ciasno, to wówczas buraczki nie wypłyną na wierzch, 3. -odstawiamy w ciemne miejsce lub przykrywamy ciemną ścierką kuchenną...
--
Zakwas zrobi się dobry na 5- 6 dzień od nastawienia, a gdy
następnym razem dodamy trochę starego zakwasu, to 3-4 dni
Po zakiszeniu, kwas odcedzamy, a następnie w butelkach czy
słoikach chowamy do lodówki i korzystamy do woli dla zdrowia.
*** pozostałe buraczki możemy zalać jeszcze raz dodając - połowę soli.
--
Smacznego !!!
Robię często, bardzo lubię. Jestem po 2 zawałach i nie biorę statyn a dzięki zakwasowi cholesterol, trójglicerydy i inne wyniki mam w normie. No i brak problemów ze stolcem, czasem to nawet 3x dziennie, także znacząco schudłem bo miałem sporą nadwagę
OdpowiedzUsuńrobię to już 2 rok polecam
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy czosnek też gotujemy razem z wodą i solą?
OdpowiedzUsuń