czwartek, 5 września 2019

Bułki do burgerów

Domowa, smaczna pszenna bułka, nie tylko do kotleta.


Skład: 1kg mąki, 2 szkl. ciepłej wody, 50 g drożdży, po  1 łyżce cukru i soli, 1 ugotowany ziemniak.


Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy: cukier i 3 łyżki mąki, 
mieszamy dokładnie i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce.


Mąkę przesiewamy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy sól i rozgniecionego ziemniaka.
Wyrabiamy do połączenia się składników mechanicznie mikserem lub łyżką, a potem ręcznie. 


--


--


Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30-60 min.


--


--


--


Potem jescze raz krótko zagniatamy i dzielimy na 8 części.


--


--


Wyrabiamy bułki i wykładamy na blachę.


Przykrywamy do wyrośnięcia na 20-30 min., rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C.


Następnie smarujemy mlekiem/wodą/białkiem do wyboru i posypujemy nasionami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. zależy od piekarnika.


--




--


--


Smacznego !

2 komentarze: