Domowa, smaczna pszenna bułka, nie tylko do kotleta.
Skład: 1kg mąki, 2 szkl. ciepłej wody, 50 g drożdży, po 1 łyżce cukru i soli, 1 ugotowany ziemniak.
Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, wsypujemy: cukier i 3 łyżki mąki,
mieszamy dokładnie i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy do wyrośniętego zaczynu, dodajemy sól i rozgniecionego ziemniaka.
Wyrabiamy do połączenia się składników mechanicznie mikserem lub łyżką, a potem ręcznie.
--
--
Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30-60 min.
--
--
--
Potem jescze raz krótko zagniatamy i dzielimy na 8 części.
--
--
Wyrabiamy bułki i wykładamy na blachę.
Przykrywamy do wyrośnięcia na 20-30 min., rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Następnie smarujemy mlekiem/wodą/białkiem do wyboru i posypujemy nasionami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. zależy od piekarnika.
--
--
--
Smacznego !
bułeczki idealne!!! Ja to całego takiego hamburgera bym sobie teraz zjadła
OdpowiedzUsuńtrzeba upiec taki bułeczki :)
OdpowiedzUsuń