Super danie nie tylko na jesień, ale na każdą porę roku, bo jeżeli nie
mamy grzybów leśnych, to doskonale sprawdzą się również pieczarki.
--
Skład: wołowina 500-700 g, grzyby 500-700 g, warzywa 500-900 g (papryka, kabaczek, dymka)
3-4 korniszony, smalec100 g, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, ziele ang., liść laurowy.
Pokrojone w kostkę mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak żeby przykryło
mięso i wstawiamy na średni ogień, jak się zagotuje zbieramy pianę, Wrzucamy ziele i liść.
--
--
Potem dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy, następnie gotujemy pod przykryciem.
--
Trochę warzyw i pozostałe przyprawy zostawiamy na drugi rzut.
--
Na patelni podsmażamy grzyby, ale nie wszystkie, podsmażone dodajemy do garnka.
Teraz też należy dodać przyprawy, dobrze wymieszać i zmiejszyć ogień.
--
Dla zróżnicowania i podkręcenia smaku dodajemy do gotujacego się cały
czas na małym ogniu gulaszu korniszony pokrojone w kostkę.
--
--
Na koniec żeby nasz gulasz wyglądał atrakcyjnie dla oczu przygotowujemy
jeszcze podsmażone na krótko(żeby nie straciły wyglądu) pozostałe warzywa i grzyby.
Podsmażone dodajemy do gulaszu, mieszamy i wyłączamy palnik.
--
--
--
Serwujemy na gorąco z czym kto lubi makaron, ziemniaki, pieczywo, ryż, kasza...
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz