sobota, 28 września 2019

Gulasz wołowy z grzybami

Super danie nie tylko na jesień, ale na każdą porę roku, bo jeżeli nie 
mamy grzybów leśnych, to doskonale sprawdzą się również pieczarki.


--


Skład: wołowina 500-700 g, grzyby 500-700 g, warzywa 500-900 g (papryka, kabaczek, dymka) 
3-4 korniszony, smalec100 g, sól, pieprz, papryka, gałka muszkatałowa, ziele ang., liść laurowy.


Pokrojone w kostkę mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak żeby przykryło 
mięso i wstawiamy na średni ogień, jak się zagotuje zbieramy pianę, Wrzucamy ziele i liść.


--


--


Potem dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy, następnie gotujemy pod przykryciem.


--


Trochę warzyw i pozostałe przyprawy zostawiamy na drugi rzut.


--


Na patelni podsmażamy grzyby, ale nie wszystkie, podsmażone dodajemy do garnka.
Teraz też należy dodać przyprawy, dobrze wymieszać i zmiejszyć ogień.


--


Dla zróżnicowania i podkręcenia smaku dodajemy do gotujacego się cały 
czas na małym ogniu gulaszu korniszony pokrojone w kostkę.


--


--


Na koniec żeby nasz gulasz wyglądał atrakcyjnie dla oczu przygotowujemy
jeszcze podsmażone na krótko(żeby nie straciły wyglądu) pozostałe warzywa i grzyby.
Podsmażone dodajemy do gulaszu, mieszamy i wyłączamy palnik.


--


--


--


Serwujemy na gorąco z czym kto lubi makaron, ziemniaki, pieczywo, ryż, kasza...


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz