niedziela, 15 grudnia 2019

Babka cytrynowa

Dobra babka zawsze w cenie, szybko się zrobi i zawsze smakuje.


--


Skład na 2 babki :  mąka 4 szkl., proszek do pieczenia 30 g, cukier 1-2 szkl.,
 cukier waniliowy 2 op., jajka 6-8 szt., mleko 1 szkl., olej 1 szkl., sok z 2 cytryn,
 szczyptka soli, bułka tarta do posypania i masło do posmarowania foremek.
Jak lukrujemy-cukier puder 1 szkl., sok z 1/2 cytryny,a gęstość ocenić samemu.


Jajka miksujemy ze szczyptą soli.


Potem dodajemy cukry, mleko, olej, proszek, sok z cytryn.


--


Następnie łyżką dokładamy mąkę.


--


--


Wymiksowane rzadkie ciasto przelewamy do foremek.


Pieczemy 175 st. C/25 minut-potem  155 st. C/25 min.  -do suchego patyczka.


--


Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.


--


Smacznego ! 

2 komentarze: