Dobra babka zawsze w cenie, szybko się zrobi i zawsze smakuje.
--
Skład na 2 babki : mąka 4 szkl., proszek do pieczenia 30 g, cukier 1-2 szkl.,
cukier waniliowy 2 op., jajka 6-8 szt., mleko 1 szkl., olej 1 szkl., sok z 2 cytryn,
szczyptka soli, bułka tarta do posypania i masło do posmarowania foremek.
Jak lukrujemy-cukier puder 1 szkl., sok z 1/2 cytryny,a gęstość ocenić samemu.
Jajka miksujemy ze szczyptą soli.
Potem dodajemy cukry, mleko, olej, proszek, sok z cytryn.
--
Następnie łyżką dokładamy mąkę.
--
--
Wymiksowane rzadkie ciasto przelewamy do foremek.
Pieczemy 175 st. C/25 minut-potem 155 st. C/25 min. -do suchego patyczka.
--
Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
--
Smacznego !
cytrynowa to moja ulubiona babka :)
OdpowiedzUsuńPyszna babka:) Uwielbiam do porannej kawuni:)
OdpowiedzUsuń