niedziela, 1 grudnia 2019

Kotlety z karkówki

Karkówka to super mięso na grilla, które można sobie 
przygotować również smacznie w piekarniku.


--


--


--


Skład: karkówka 2-2,4 kg, włoszczyzna w słupkach 300-400 g, 3 cebule, 
sól,  pieprz, papryka, 1 łyżka smalcu, opcjonalnie inne ulubione przyprawy
 ostre lub łagodne wg uznania i smaku. jaki nam odpowiada. 


Przygotowanie: umyte i osuszone mięso kroimy na grube plastry, które
 przyprawiamy. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym
 na włoszczyźnie, a pomiędzy kotlety wkładamy plastry cebuli, na wierzchu
 dajemy łyżkę smalcu i oprószamy papryką. Tak przygotowane wkładamy
 do zimnego piekarnika nastawiając na 200 st.C na 90 min. góra/dół.
Pozostałe odcięte kawałkI mięsa możemy zamienić w zupę typu gulaszova. 


--


--


--


--


--


--


--


--


--


--


--


--


--


--


Po upieczeniu mięso wyjmujemym, a warzywa wraz z wytopionym tłuszczem
 blendujemy, żeby przygotować sobie pyszny sos bez cudowania, 
wystarczy po prostu blendowanie.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz