Karkówka to super mięso na grilla, które można sobie
przygotować również smacznie w piekarniku.
--
--
--
Skład: karkówka 2-2,4 kg, włoszczyzna w słupkach 300-400 g, 3 cebule,
sól, pieprz, papryka, 1 łyżka smalcu, opcjonalnie inne ulubione przyprawy
ostre lub łagodne wg uznania i smaku. jaki nam odpowiada.
Przygotowanie: umyte i osuszone mięso kroimy na grube plastry, które
przyprawiamy. Przyprawione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym
na włoszczyźnie, a pomiędzy kotlety wkładamy plastry cebuli, na wierzchu
dajemy łyżkę smalcu i oprószamy papryką. Tak przygotowane wkładamy
do zimnego piekarnika nastawiając na 200 st.C na 90 min. góra/dół.
Pozostałe odcięte kawałkI mięsa możemy zamienić w zupę typu gulaszova.
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Po upieczeniu mięso wyjmujemym, a warzywa wraz z wytopionym tłuszczem
blendujemy, żeby przygotować sobie pyszny sos bez cudowania,
wystarczy po prostu blendowanie.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz