niedziela, 22 grudnia 2019

Schab pieczony z papryką

Proste, pyszne danie, które samo się zrobi w piekarniku.


--


Skład: mięso 0,8-1,0 kg, smalec 1/3 kostki 70 g, cebula, 2 papryki, szklanka groszku z marchewką
lub włoszczyzna w paskach, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra wg uznania i smaku. 


Mięso kroimy w grube plastry, przyprawiamy i wkładamy do naczynia z warzywami, 
przekładając  każdy kotlet dużym kawałkiem papryki, na wierzchu układamy smalec.


--


--


--


--


--


Tak przygotowane mięso chowamy do lodówki na 1-2 h i potem wkładamy 
do piekarnika i pieczemy  w temperaturze 200 st.C przez  60-75 min 


Po upieczeniu chwilę studzimy i serwujemy z czym kto lubi... ziemniaki, pieczywo, makaron...


Jeżeli nie serwujemy od razu, to mięso można wyjąć, a warzywa zmiksować dodając 
szklankę przegotowanej wody i tak powstanie pyszny sos... Schabik w sosie nie wyschnie,
chowamy do lodówki i odgrzewamy sobie na obiad czy też do kolacji. 


--


--


--


--


--


--


--


Smacznego !!!

1 komentarz: