Proste, pyszne danie, które samo się zrobi w piekarniku.
--
Skład: mięso 0,8-1,0 kg, smalec 1/3 kostki 70 g, cebula, 2 papryki, szklanka groszku z marchewką
lub włoszczyzna w paskach, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra wg uznania i smaku.
Mięso kroimy w grube plastry, przyprawiamy i wkładamy do naczynia z warzywami,
przekładając każdy kotlet dużym kawałkiem papryki, na wierzchu układamy smalec.
--
--
--
--
--
Tak przygotowane mięso chowamy do lodówki na 1-2 h i potem wkładamy
do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 60-75 min
Po upieczeniu chwilę studzimy i serwujemy z czym kto lubi... ziemniaki, pieczywo, makaron...
Jeżeli nie serwujemy od razu, to mięso można wyjąć, a warzywa zmiksować dodając
szklankę przegotowanej wody i tak powstanie pyszny sos... Schabik w sosie nie wyschnie,
chowamy do lodówki i odgrzewamy sobie na obiad czy też do kolacji.
--
--
--
--
--
--
--
Smacznego !!!
super
OdpowiedzUsuń