piątek, 23 grudnia 2016

Domowe wędliny parzone

 Wyrób domowych wędlin, polecam każdemu, kto lubi swojskie jedzenie.


Potrzebujemy świeże, nie mrożone mięso, sól, cukier, czosnek, jałowiec...i naczynia.


Mięso:2 x ~1,5 kg, 4-5 łyżek soli kamiennej nie jodowanej , 4-5 łyżek cukru,łyżka pieprzu,łyżka papryki,
 łyżka majeranku,łyżka ziół prowansalskich, 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela, 5 ziaren jałowca, czosnek. 


Sól łączymy z cukrem, przyprawy ziarniste i liść mielimy, a potem dodajemy do pozostałych.


Mięso posypujemy solą z cukrem, potem wcieramy pozostałe przyprawy i czosnek.


Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48-60 h, 
Co 12 h wylewamy wodę z naczyń i przewracamy mięso.


Przed parzeniem, mięso możemy szczelnie owinąć, żeby zachować większość przypraw.



Gdy mięso  jest zapeklowane przystępujemy do parzenia.
W garnku gotujemy wodę, w ilości potrzebnej do przykrycia mięsa.


 ...bez owijania również można sparzyć.


Do zagotowanej wody wkładamy mięso  i gotujemy 5 min na małym ogniu,
potem wyłączamy grzanie i zostawiamy do ostudzenia na minimum 6 h. 


Po całkowitym ostudzeniu zagotowujemy jeszcze raz, nie wyjmując mięsa.
Gotujemy znowu przez 5 min. od czasu zagotowania się i zostawiamy do ostudzenia.


Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy na kratkę, żeby mięso odciekło i wyschło.
Tak przygotowane chowamy do lodówki i możemy przechowywać przez tydzień .
Dlaczego tydzień? Bo nigdy dłużej nie dotrwało, jeden kawałek 1,5 kg znika w 2-3 dni.


Polecam ! Smacznego !









2 komentarze:

  1. W czasie parzenia, mięso jest w rękawie do pieczenia, czy to zwykła ściereczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...zwykła bawełniana ścierka, a drugi kawałek bez .... teraz daję zazwyczaj jak akurat mam pończochę/podkolanówki 2,99 zł 4 szt. w biedronce... :)

      Usuń