piątek, 23 grudnia 2016

domowe wędliny parzone


Oto zdjęcie naszych domowych wyrobów :) każdy  może to zrobić


Mięso:2 x po ~1,5 kg, 2 łyżki soli, 2 łyżki soli peklowej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka pieprzu, 1 łyżka papryki,
 1 łyżka majeranku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela, 5 ziaren jałowca, główka czosnku 


Sole i cukier łączymy razem, przyprawy ziarniste i liść mielimy, a potem dodajemy do pozostałych.


Mięso posypujemy solą z cukrem, potem wcieramy pozostałe przyprawy i czosnek.


Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48-60 h, 
Co 12 h wylewamy wodę z naczyń i przewracamy mięso.

*** przed parzeniem możemy szczelnie owinąć...


Gdy mięso  jest zapeklowane przystępujemy do parzenia.
W garnku lub dwóch gotujemy wodę w ilości potrzebnej do przykrycia mięsa.

 ***bez owijania również można sparzyć...

Do zagotowanej wody wkładamy mięso  i gotujemy 5 min na małym ogniu,
 wyłączamy i zostawiamy do ostudzenia.



Po całkowitym ostudzeniu zagotowujemy jeszcze raz  5 min i studzimy.


Wyjmujemy, osuszamy i wstawiamy do lodówki.
Potem możemy się rozkoszować smakiem domowych wyrobów: schabu, szynki, karkówki...
Polecam ! Smacznego !









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz