piątek, 23 grudnia 2016

Domowe wędliny parzone

 Wyrób domowych wędlin, polecam każdemu, kto lubi swojskie jedzenie.


Potrzebujemy świeże, nie mrożone mięso, sól, cukier, czosnek, jałowiec ... .... ....


Mięso: 2 x ~1,5 kg, 4-5 łyżek soli kamiennej , 4-5 łyżek cukru, 1 łyżka pieprzu, 
1 łyżka papryki, 1 łyżka czubata majeranku, 1 łyżka czubata ziół prowansalskich,
 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 5ziaren jałowca, główka czosnku.
*** sół kamienna niejodowana, nie wybielana, nie płukana, bez antyzbrylaczy. 


Sól mieszamy z cukrem, przypr. ziarniste i liść mielimy/dodajemy do pozostałych.


Mięso posypujemy solą z cukrem-potem wcieramy, mięso się "spoci"/wchłonie 
sól z cukrem, to wcieramy wyciśnięty czosnek,na końcu resztę przypraw. 


Przykryte i wstawiamy do lodówki na 48-60 h, co 10- 12 h wylewamy 
wodę(soki, które się wysączą) z naczyń i przewracamy mięso na drugi bok.


Do parzenia-mięso szczelnie owijamy, żeby zachować większość przypraw.
*** bez owijania również można sparzyć, do wyboru wg swego uznania 


W garnku gotujemy wodę, w ilości potrzebnej do przykrycia mięsa.


 --


Do gotującej wody wkładamy mięso/ gotujemy 5 min (od czasu zagotowania) 
na małym ogniu, potem wyłączamy grzanie/zostawiamy do ostudzenia na 6 -8 h.


Po ostudzeniu zagotowujemy jeszcze raz, nie wyjmując mięsa.
Gotujemy znowu przez 5 min. od czasu zagotowania się i studzimy 6-8h


Po ostudzeniu wyjmujemy schaby na kratkę, żeby mięso odciekło.
Tak przygotowane chowamy do lodówki/przechowujemy przez tydzień.
Dlaczego tydzień? Bo dłużej nie dotrwa, jeden kawałek znika w 2-3 dni.


 Smacznego !

39 komentarzy:

  1. W czasie parzenia, mięso jest w rękawie do pieczenia, czy to zwykła ściereczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...zwykła bawełniana ścierka, a drugi kawałek bez .... teraz daję zazwyczaj jak akurat mam pończochę/podkolanówki 2,99 zł 4 szt. w biedronce... :)

      Usuń
    2. wygląda tak apetycznie,że nie omieszkam przepis ten wypróbować. Ja po zapeklowaniu wkładam mięso do rękawa i piekę /jaka waga taki czas pieczenia/. Pod koniec pieczenia zdejmuję górę rękawa i smaruję miode. Jeszcze ok15 minut na dopieczenia. Też dobre, smaczne i pachnące.

      Usuń
    3. pończocha z butelek plastikowych po jasne licho

      Usuń
  2. wydłużam czas peklowania a gotuję teraz 3 razy po 5 minut bo po 2 razach mięso było trochę sztywne. W moim przepisie do wody trzeba dodać 2-3 łyżek majonezu ja dodaję olej , który powoduje,że woda dłużej utrzymuje się gorąca pozwalając żeby mięso miało więcej czasu na wolne gotowanie. Wędlina jest bardzo smaczna ale smak zależy od indywidualnego przyprawienia w/g upodobania. Takie mięso jest też zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam pytanko, czy Pani to mięsko w coś i w co zawija zanim da do gotowania

      Usuń
  3. DARKU MAM CIEBIE NA googla I TO JEST WAZNE - TU MASZ TEZ WSZYSTKO TAK ZE I DZIECI MOGE UCZYC ZOBACZA SAMI PODALAM IM JUZ LINK SAMI SOBIE WEJDA - DZIEKUJE CI <3 <3 <3 - PRZEZORNY ZAWSZE UBEZPIECZPNY BRAWO TY -POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  4. Może pytanie wyda się głupie, ale czy na raz można gotować w tym samym garnku 2 czy 3 sztuki mięsa czy na każdą powinniśmy mieć osobny garnek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. +można dodać do gotowania czarną herbatę ,oczywiście w woreczkach,albo esencję,ciekawy efekt,jak wędzonka,polecam


      Usuń
    2. Efekt będzie taki sam jak wrzucimy łupiny z cebuli.

      Usuń
  5. WYBLĄDA BARDZO APETYCZNIE SAMA MUSZĘ ZROBIĆ I OCENIĆ POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  6. Też dodaje majonezu do wody

    OdpowiedzUsuń
  7. Już robiłam schab bardzo smaczny,wszystko według przepisu dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Osobiście robiłam tak wiele razy i karkówkę i schab, wychodzi pyszne, ale też uznałam, że lepiej czynność gotowania powtórzyć trzy razy 😀

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę wypróbować wszyscy są zadowoleni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie robie i posmakowalam "rosol" ktory jest wprawdzie bardzo solony (zrozumiale), ale bardzo smaczny. Zamierzam uzyc go na krupnik. Co o tym myslicie? Mozna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg mnie jak najbardziej, krupnik, czy jakiś żurek.

      Usuń
  11. Ciekawe, czy dałoby się gotować na parze. Wówczas byłby znikomy ubytek przypraw. Czekam na komentarz w tej sprawie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jakoś ni mogę się przekonać do tak krótkiego gotowania , 10 minut na 1.5 kg. mięsa jakim sposobem nie jest to surowe ?

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobię, bo aż ślinka leci na widok tego mięska,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis super!!!I komentarze również. Bardzo dziękuję, dawno szukałam takiego sposobu przyrządania mięsa i z pewnością skorzystam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Czytałam podobny przepis,tylko mięsa nie zanurzało się w wodzie,a nad wodą.Nie pamiętam tylko czasu tego parowania.

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam,na Wielkanoc i teraz tež zrobię,Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  17. Panie Dariuszu pomocy proszę wyjaśnić najpierw mam natrzeć solą i cukrem, jak się spoci odlac wodę znowu sól cukier z przyprawami?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam. A jakie mieso do tego mogę użyć? Czytam że schab, karkówka to.. A szynka i łopatka? Będę wdzięczna za odpowiedz. Pierwszy raz się do tego zabieram,nie chce skusić na samym.poczatku.

    OdpowiedzUsuń
  19. Również mam wątpliwości.

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę wypróbować tylko po co tyle cukru?

    OdpowiedzUsuń
  21. Po prostu rewelacja! I aż by się chciało spróbować. Takie wędliny swojskie to same rarytasy. Choć ja nie narzekam, bo też mam na co dzień pyszne z dostawy Karol-Zakłady Mięsne. Regularnie u nich zamawiam szynki, schaby i białą parzoną. Są zawsze świeżutkie i pachnące.

    OdpowiedzUsuń
  22. Proszę o informację czy parzymy pod przykryciem? Jeśli tak to czy po tym odkrywamy studząc czy nie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dla pewności wystarczy pod koniec gotowania włożyć w mięso termometr i zobaczyć czy jest już odpowiednia w samym środku. Jeśli nie to gotować kolejny raz

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy od zagotowania wody parzyć 5 min. X 3

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja od lat tak gotuję tylko bez zadnej osłony. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  26. Una ricetta interessante. Da provare proprio.

    OdpowiedzUsuń
  27. Robiłam podobną metodą i wędliny wychodziły pyszne, ale odkąd zakupiłam szynkowar, są jeszcze lepsze, polecam :)

    OdpowiedzUsuń