Wyrób domowych wędlin, polecam każdemu, kto lubi swojskie jedzenie.
Mięso: 2 x ~1,5 kg, 4-5 łyżek soli kamiennej , 4-5 łyżek cukru, 1 łyżka pieprzu,
1 łyżka papryki, 1 łyżka czubata majeranku, 1 łyżka czubata ziół prowansalskich,
5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 5ziaren jałowca, główka czosnku.
*** sół kamienna niejodowana, nie wybielana, nie płukana, bez antyzbrylaczy.
Sól mieszamy z cukrem, przypr. ziarniste i liść mielimy/dodajemy do pozostałych.
Mięso posypujemy solą z cukrem-potem wcieramy, mięso się "spoci"/wchłonie
sól z cukrem, to wcieramy wyciśnięty czosnek,na końcu resztę przypraw.
sól z cukrem, to wcieramy wyciśnięty czosnek,na końcu resztę przypraw.
Przykryte i wstawiamy do lodówki na 48-60 h, co 10- 12 h wylewamy
wodę(soki, które się wysączą) z naczyń i przewracamy mięso na drugi bok.
*** bez owijania również można sparzyć, do wyboru wg swego uznania
W garnku gotujemy wodę, w ilości potrzebnej do przykrycia mięsa.
Do gotującej wody wkładamy mięso/ gotujemy 5 min (od czasu zagotowania)
na małym ogniu, potem wyłączamy grzanie/zostawiamy do ostudzenia na 6 -8 h.
Gotujemy znowu przez 5 min. od czasu zagotowania się i studzimy 6-8h
Po ostudzeniu wyjmujemy schaby na kratkę, żeby mięso odciekło.
Tak przygotowane chowamy do lodówki/przechowujemy przez tydzień.
Dlaczego tydzień? Bo dłużej nie dotrwa, jeden kawałek znika w 2-3 dni.
Tak przygotowane chowamy do lodówki/przechowujemy przez tydzień.
Dlaczego tydzień? Bo dłużej nie dotrwa, jeden kawałek znika w 2-3 dni.
W czasie parzenia, mięso jest w rękawie do pieczenia, czy to zwykła ściereczka?
OdpowiedzUsuń...zwykła bawełniana ścierka, a drugi kawałek bez .... teraz daję zazwyczaj jak akurat mam pończochę/podkolanówki 2,99 zł 4 szt. w biedronce... :)
Usuńwygląda tak apetycznie,że nie omieszkam przepis ten wypróbować. Ja po zapeklowaniu wkładam mięso do rękawa i piekę /jaka waga taki czas pieczenia/. Pod koniec pieczenia zdejmuję górę rękawa i smaruję miode. Jeszcze ok15 minut na dopieczenia. Też dobre, smaczne i pachnące.
Usuńpończocha z butelek plastikowych po jasne licho
Usuńwydłużam czas peklowania a gotuję teraz 3 razy po 5 minut bo po 2 razach mięso było trochę sztywne. W moim przepisie do wody trzeba dodać 2-3 łyżek majonezu ja dodaję olej , który powoduje,że woda dłużej utrzymuje się gorąca pozwalając żeby mięso miało więcej czasu na wolne gotowanie. Wędlina jest bardzo smaczna ale smak zależy od indywidualnego przyprawienia w/g upodobania. Takie mięso jest też zdrowsze.
OdpowiedzUsuńMam pytanko, czy Pani to mięsko w coś i w co zawija zanim da do gotowania
UsuńSuper wędlina gotowana
OdpowiedzUsuńDARKU MAM CIEBIE NA googla I TO JEST WAZNE - TU MASZ TEZ WSZYSTKO TAK ZE I DZIECI MOGE UCZYC ZOBACZA SAMI PODALAM IM JUZ LINK SAMI SOBIE WEJDA - DZIEKUJE CI <3 <3 <3 - PRZEZORNY ZAWSZE UBEZPIECZPNY BRAWO TY -POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńDziękuję napewno zrobię
OdpowiedzUsuńMoże pytanie wyda się głupie, ale czy na raz można gotować w tym samym garnku 2 czy 3 sztuki mięsa czy na każdą powinniśmy mieć osobny garnek?
OdpowiedzUsuńMożna.
Usuń+można dodać do gotowania czarną herbatę ,oczywiście w woreczkach,albo esencję,ciekawy efekt,jak wędzonka,polecam
UsuńEfekt będzie taki sam jak wrzucimy łupiny z cebuli.
UsuńWYBLĄDA BARDZO APETYCZNIE SAMA MUSZĘ ZROBIĆ I OCENIĆ POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńTeż dodaje majonezu do wody
OdpowiedzUsuńJuż robiłam schab bardzo smaczny,wszystko według przepisu dziękuję.
OdpowiedzUsuńOsobiście robiłam tak wiele razy i karkówkę i schab, wychodzi pyszne, ale też uznałam, że lepiej czynność gotowania powtórzyć trzy razy 😀
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować wszyscy są zadowoleni.
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńWlasnie robie i posmakowalam "rosol" ktory jest wprawdzie bardzo solony (zrozumiale), ale bardzo smaczny. Zamierzam uzyc go na krupnik. Co o tym myslicie? Mozna?
OdpowiedzUsuńwg mnie jak najbardziej, krupnik, czy jakiś żurek.
UsuńCiekawe, czy dałoby się gotować na parze. Wówczas byłby znikomy ubytek przypraw. Czekam na komentarz w tej sprawie.
OdpowiedzUsuńJa jakoś ni mogę się przekonać do tak krótkiego gotowania , 10 minut na 1.5 kg. mięsa jakim sposobem nie jest to surowe ?
OdpowiedzUsuńzrobię, bo aż ślinka leci na widok tego mięska,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis super!!!I komentarze również. Bardzo dziękuję, dawno szukałam takiego sposobu przyrządania mięsa i z pewnością skorzystam.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzytałam podobny przepis,tylko mięsa nie zanurzało się w wodzie,a nad wodą.Nie pamiętam tylko czasu tego parowania.
OdpowiedzUsuńRobiłam,na Wielkanoc i teraz tež zrobię,Pycha.
OdpowiedzUsuńPanie Dariuszu pomocy proszę wyjaśnić najpierw mam natrzeć solą i cukrem, jak się spoci odlac wodę znowu sól cukier z przyprawami?
OdpowiedzUsuńWitam. A jakie mieso do tego mogę użyć? Czytam że schab, karkówka to.. A szynka i łopatka? Będę wdzięczna za odpowiedz. Pierwszy raz się do tego zabieram,nie chce skusić na samym.poczatku.
OdpowiedzUsuńRównież mam wątpliwości.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować tylko po co tyle cukru?
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja! I aż by się chciało spróbować. Takie wędliny swojskie to same rarytasy. Choć ja nie narzekam, bo też mam na co dzień pyszne z dostawy Karol-Zakłady Mięsne. Regularnie u nich zamawiam szynki, schaby i białą parzoną. Są zawsze świeżutkie i pachnące.
OdpowiedzUsuńProszę o informację czy parzymy pod przykryciem? Jeśli tak to czy po tym odkrywamy studząc czy nie.
OdpowiedzUsuńDla pewności wystarczy pod koniec gotowania włożyć w mięso termometr i zobaczyć czy jest już odpowiednia w samym środku. Jeśli nie to gotować kolejny raz
OdpowiedzUsuńCzy od zagotowania wody parzyć 5 min. X 3
OdpowiedzUsuńJa od lat tak gotuję tylko bez zadnej osłony. Pyszne.
OdpowiedzUsuńUna ricetta interessante. Da provare proprio.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną metodą i wędliny wychodziły pyszne, ale odkąd zakupiłam szynkowar, są jeszcze lepsze, polecam :)
OdpowiedzUsuń