wtorek, 20 grudnia 2016

Suszony schab

Wędlina podsuszana, którą każdy może przygotować w domu :)


Nie potrzebujemy wędzarni - wystarczą chęci i trochę czasu... 


  SKŁAD: shab ~1,5 kg, sól kamienna 2 łyżki, cukier 2 łyżki, pieprz 1 łyżka,,
 majeranek 2 łyżki, liść laurowy 5, ziele angielskie 10, czosnek 1 główka.
*** SÓL KAMIENNA- do przetworów: niejodowana, nie wybielana, nie płukana,
 nie mielona, bez antyzbrylaczy typu stearynian magnezu itp. dodatków, najlepiej
SÓL KŁODAWSKA zwykła do przetworów ... *** mięso świeże, nie rozmrażane


 Mięso płuczemy, osuszamy, nożem profilujemy/wycinamy wg uznania... błony 
Potem nacieramy solą i cukrem, po chwili wcieramy w całość czosnek.


  --


 Zmieszane pozostałe przyprawy, wcieramy z każdej strony dokładnie w mięso


Przygotowany schab wstawiamy do naczynia z pokrywką...
***naczynie powinno być :szklane, gliniane lub ze stali nierdzewnej


Chowamy do lodówki na 3-4 dni, codziennie odlewamy soki,  które się wysączą,
 wycieramy naczynie papierowym ręcznikiem...a mięso obracamy na drugi bok.


Po 3-4 dobach gdy w naczyniu już nie ma cieczy...mięso wyjmujemy z lodówki
suszymy w ciepłym, przewiewnym miejscu... pomieszczenie gdzie jest ruch, 
otwierane jest okno, czysto bez dostępu do mięsa dla naszych zwierzaków.
Ja wieszam wysoko- pomiędzy szafkami kuchennymi na kiju...wys. 2,2 m :) 


Przed powieszeniem mięso wkładamy w siatkę do wędlin, ale na pewno 99% ludzi
 nie ma w domu siatki-wkładamy w pończochę-to można kupić w każdym kiosku.


--


Wieszamy na minimum 5-6 dni, ale  może wisieć i 4 tyg. tylko codziennie 
będzie bardziej suche, wg uznania- ja kroję już od 5 dnia i trzymam w lodówce

Jak widać na fotce poniżej dla nadania pożądanego kształtu schabu, 
to można go wyprofilować np.... dodatkowo przewiązując sznurkiem. 


--


Jak mięso podeschnie zdejmujemy opakowanie i jest gotowy schab podsuszany.
Kroimy bardzo ostrym nożem, bardzo cienkie plastry wg uznania :) 


--


Smacznego ! 


4 komentarze:

  1. wygląda superowo, muszę zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny schab . Dziekuje panie Darku za przepis :)
    Polecam wszystki .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ...smacznego :) Ciesze się, ze przepis się przydał :) Pozdrawiam i zapraszam :)

      Usuń