Wędlina podsuszana, którą każdy może przygotować w domu :)
Nie potrzebujemy wędzarni - wystarczą chęci i trochę czasu...
SKŁAD: shab ~1,5 kg, sól kamienna 2 łyżki, cukier 2 łyżki, pieprz 1 łyżka,,
majeranek 2 łyżki, liść laurowy 5, ziele angielskie 10, czosnek 1 główka.
*** SÓL KAMIENNA- do przetworów: niejodowana, nie wybielana, nie płukana,
nie mielona, bez antyzbrylaczy typu stearynian magnezu itp. dodatków, najlepiej
SÓL KŁODAWSKA zwykła do przetworów ... *** mięso świeże, nie rozmrażane
Mięso płuczemy, osuszamy, nożem profilujemy/wycinamy wg uznania... błony
Potem nacieramy solą i cukrem, po chwili wcieramy w całość czosnek.
--
Zmieszane pozostałe przyprawy, wcieramy z każdej strony dokładnie w mięso
Przygotowany schab wstawiamy do naczynia z pokrywką...
***naczynie powinno być :szklane, gliniane lub ze stali nierdzewnej
Chowamy do lodówki na 3-4 dni, codziennie odlewamy soki, które się wysączą,
wycieramy naczynie papierowym ręcznikiem...a mięso obracamy na drugi bok.
Po 3-4 dobach gdy w naczyniu już nie ma cieczy...mięso wyjmujemy z lodówki
i suszymy w ciepłym, przewiewnym miejscu... pomieszczenie gdzie jest ruch,
otwierane jest okno, czysto bez dostępu do mięsa dla naszych zwierzaków.
Ja wieszam wysoko- pomiędzy szafkami kuchennymi na kiju...wys. 2,2 m :)
Przed powieszeniem mięso wkładamy w siatkę do wędlin, ale na pewno 99% ludzi
nie ma w domu siatki-wkładamy w pończochę-to można kupić w każdym kiosku.
--
Wieszamy na minimum 5-6 dni, ale może wisieć i 4 tyg. tylko codziennie
będzie bardziej suche, wg uznania- ja kroję już od 5 dnia i trzymam w lodówce
Jak widać na fotce poniżej dla nadania pożądanego kształtu schabu,
to można go wyprofilować np.... dodatkowo przewiązując sznurkiem.
--
Jak mięso podeschnie zdejmujemy opakowanie i jest gotowy schab podsuszany.
Kroimy bardzo ostrym nożem, bardzo cienkie plastry wg uznania :)
--
Smacznego !
wygląda superowo, muszę zrobić:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńRewelacyjny schab . Dziekuje panie Darku za przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystki .
Dziękuję :) ...smacznego :) Ciesze się, ze przepis się przydał :) Pozdrawiam i zapraszam :)
Usuń