wtorek, 20 grudnia 2016

suszony schab

Wędlina podsuszana, którą każdy może przygotować w domu :)


Nie potrzebujemy wędzarni :) wystarczą chęci i trochę czasu... 


 Schab 1,5 kg- 2 kg, sól kamienna zwykła 2 łyżki, pieprz 1 łyżka, majeranek 2 łyżki, 
cukier 1 łyżka, liść laurowy 5, ziele angielskie 10, czosnek 1 główka.


 Mięso płuczemy, osuszamy, wycinamy ewentualne błony, czosnek obieramy...


 Wyciśniętym w prasce czosnkiem nacieramy z każdej strony...


 Zmielone przyprawy mieszamy z solą, cukrem i potem dokładnie przyprawiamy mięso...


Przygotowany schab wstawiamy do naczynia z pokrywką...


...i chowamy do lodówki na 4-5 dni :) codziennie odlewamy soki,
 które się wydzieliły i wycieramy naczynie papierowym ręcznikiem...


Po 4-5 dobach już nie ma cieczy...


...teraz schab wyjmujemy z lodówki i suszymy w ciepłym, przewiewnym miejscu...


Najpierw jednak nakładamy pończochę :) przewijamy podwójnie zawiązując na końcu...


Wieszamy na minimum 5-7 dni :) ale  może wisieć i 4 tygodnie :)


Można oprócz pończochy dodatkowo przewiązać  sznurkiem :)


Po 7 dniach gdy już  mięso podeschnie zdejmujemy opakowanie i jest gotowy schab podsuszany.


Polecam ! Smacznego ! 


2 komentarze: