środa, 6 grudnia 2017

Surówka z białej kapusty...

Pyszna surówka na bazie białej kapusty, dobra na każdą okazję. 


--


Skład: kapusta biała, papryka żółta i czerwona, cebula czerwona, marchew,
 domowy majonez, przyprawy tj. sól i pieprz. Do ozdoby pomidorki, sałata, rzodkiewka. 


Majonez robimy dosłownie chwilę, do wysokiego i wąskiego naczynia wlewamy 2 szkl. oleju, 
dodajemy: jajko, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki octu i blenderem
mieszamy na wysokich obrotach 10 s zaczynając od dołu ku górze i z powrotem.


Kapustę ucieramy na grubych oczkach tarki, marchew na drobnych, paprykę i cebulę kroimy 
dowolnie w kostkę-piórka-talarki-słupki... jak kto lubi żeby było ładnie.


Potem przygotowane warzywa układamy, tak po prostu warstwami w miskach na przemian.


--


Po ułożeniu ostatnich warstw, dodajemy majonez .
Ozdabiamy na wierzchu wg swoich fantazji, kolorowo i radośnie.
Następnie dla schłodzenia chowamy do lodówki.


Serwujemy na zimno, taka surówka może być smaczną ozdobą każdego stołu.


Smacznego !!! 

p.s. ...nieraz są pytania jak to wygląda po wymieszaniu, więc wstawiam poniżej fotkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz