wtorek, 12 stycznia 2016

Kandyzowane pomarańcze

Pomarańcze kandyzowane , które można przygotować w domu. 


Skład : 2 pomarańcze, 1 szkl. cukru, ~1,5 szkl. wody


Jak widać, potrzebne są tylko cukier, woda, owoce, b.duży garnek i trochę czasu 


Owoce myjemy, zaparzamy wrzątkiem i  kroimy w plastry na grubość ~5 mm.
  Wyjmujemy pestki i wkładamy , do b.lekko gotującej się wody z cukrem, na 2 h . 


Plastry podczas gotowania, dwa razy przewracamy na drugą stronę.
Potem, wykładamy na papier do pieczenia i studzimy.


Schłodzone, chowamy do lodówki, gdzie trochę stwardnieją.


Gotowe plastry kandyzowanych pomarańczy są pyszne i można je zjeść same, 
wykorzystać podczas wypieków  ciasta lub jako ozdoba i dodatek  z deserem... 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz