Jabłko, to owoc jabłoni, który chętnie spożywamy.
Zjadamy zarówno na surowo, jak też w postaci dżemów, soków lub jako dodatek do pysznych ciast
Co można zrobić, gdy dostaniemy niespodziewanie skrzynkę jabłek ?
Ja znalazłem dobrego pomocnika Anię :),
która akurat nie biegła na zajęcia, na wolontariat, na tańce, do kościoła, na konie...
No i wówczas, bardzo szybko jabłka przygotowaliśmy do sporządzenia soku
Jabłuszka umyte i wydrylowane.
Kroimy na kawałki i do sokowirówki.Potem przelewamy do słoików lub butelek.
Sok wyciśnięty i zabutelkowany. Pasteryzacja 20 minut i już...
Tak powstał sok z jabłek, bez cukru, prawdziwy, nie klarowany, domowy :))
ojej, ja zawsze pasteryzuję nakrętkami do góry - jest logiczne wytłumaczenie dlaczego nakrętkami do dołu? pytam bo ja to taki z doskoku przetwórca domowy :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to jest naprawdę ale chyba dwa sposoby są dobre :) ważne żeby słoiki zassały pokrywki i żeby wytępić jakieś drobnoustroje....ja robię pokrywkami do dołu, a zona pokrywkami w górę i potem przewraca po wyjęciu...do ostudzenia... Ja tez mam jakieś takie swoje czary mary, że jak nakrętka nie trzyma mocno to popuści i w ten sposób eliminuję złe weki, bo od razu widzę gdzie wypłynęła zawartość... Dzisiaj będę robił coś z jabłkami, bo dostaliśmy dwie skrzynki i teraz widzę po tym pytaniu, ze muszę się zastanowić jak zrobić :) Może wypróbuję metodę pasteryzacji w piekarniku... jeszcze nie wiem... Pozdrawiam ! Zachęcam do wekowania domowego, jak również do innych produkcji :) Dzisiaj na blogu furrorę zrobił domowy schab parzony :) już chyba kilkaset wyświetleń... można i trzeba w domu robić jak najwięcej, ponieważ w sklepach przemysłowe wyroby bywają paskudnie chemiczne...
Usuń