niedziela, 31 stycznia 2016

skrzynka jabłek

Jabłko, to owoc jabłoni, który chętnie spożywamy.
Zjadamy zarówno na surowo, jak też w postaci dżemów, soków lub jako dodatek do pysznych ciast :))


Co można zrobić, gdy dostaniemy niespodziewanie skrzynkę jabłek ? 


Ja znalazłem dobrego pomocnika Anię :),
 która akurat nie biegła na zajęcia, na wolontariat, na tańce, do kościoła, na konie... 


No i wówczas, bardzo szybko jabłka przygotowaliśmy do sporządzenia soku 


Jabłuszka umyte i wydrylowane.


Kroimy na kawałki i do sokowirówki.Potem przelewamy do słoików lub butelek.


Sok wyciśnięty i zabutelkowany. Pasteryzacja 20 minut i już...


Tak powstał  sok z jabłek, bez cukru, prawdziwy, nie klarowany, domowy :))

2 komentarze:

  1. ojej, ja zawsze pasteryzuję nakrętkami do góry - jest logiczne wytłumaczenie dlaczego nakrętkami do dołu? pytam bo ja to taki z doskoku przetwórca domowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak to jest naprawdę ale chyba dwa sposoby są dobre :) ważne żeby słoiki zassały pokrywki i żeby wytępić jakieś drobnoustroje....ja robię pokrywkami do dołu, a zona pokrywkami w górę i potem przewraca po wyjęciu...do ostudzenia... Ja tez mam jakieś takie swoje czary mary, że jak nakrętka nie trzyma mocno to popuści i w ten sposób eliminuję złe weki, bo od razu widzę gdzie wypłynęła zawartość... Dzisiaj będę robił coś z jabłkami, bo dostaliśmy dwie skrzynki i teraz widzę po tym pytaniu, ze muszę się zastanowić jak zrobić :) Może wypróbuję metodę pasteryzacji w piekarniku... jeszcze nie wiem... Pozdrawiam ! Zachęcam do wekowania domowego, jak również do innych produkcji :) Dzisiaj na blogu furrorę zrobił domowy schab parzony :) już chyba kilkaset wyświetleń... można i trzeba w domu robić jak najwięcej, ponieważ w sklepach przemysłowe wyroby bywają paskudnie chemiczne...

      Usuń