niedziela, 31 stycznia 2016

Pierogi z piekarnika 6 XL

Każdy wie jak wyglądają pierogi, ale na pewno nie każdy jadł pierogi 6 XL


Jak widać, jest tylko kilka pierogów, a zajmują cały piekarnik. 
Tak robimy gdy mamy za  mało czasu, na  tradycyjne lepienie.


Farsz: gotowane ziemniaki, przyprawy i  szczypiorek. Ciasto: mąka, sól, woda.
Nie wycinamy małych kółek, tylko koła i  lepimy ogromne solidne pierogi.


Potem odkładamy,  podsypując mąką, żeby nie skleiały się do podłoża.


Sposoby klejenia wg upodobań, ważne żeby nie rozklejały się podczas pieczenia.


Poprawiamy widelcem, jeżeli nie jesteśmy pewni, czy są dobrze zlepione.


Wykładamy na blachę z papierem, do nagrzanego piekarnika /200 st.C na 25-30 min
Przed włożeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem, wówczas skórka będzie chrupiąca. 


Po upieczeniu, mamy super gorące pierogi,gotowe do podania.Wszystkich
nie uda się zjeść, możemy je więc zabrać na piknik, w podróż, czy do pracy. 


Smaczne, syte  i dobre domowe jedzenie. 
Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Looks wonderful and very delicious. Super. Thank you for sharing wonderful recipes with us. Good food and happy people, this is a great combination. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andreja :)) thank You ! for good words :)) and for... " Good food and happy people, this is a great combination"
      I invite you more often, nice people good welcome!!!

      Usuń
  2. Czesc Dariusz, ladny jest twoj blog, Fajne przepisy. Ja tez mam moj blog. Jestem chodowca Goldenow i mam ogromna pasje do gotowania.
    Fajne sa te pierogi pieczone w piekarniku, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć ! Dziękuję za dobre słowo :) tego nigdy za wiele. Przepisy są takie jak życie :) tzn. różne :)) duże, małe, kolorowe, szare, ostre, słodkie... :)) Pierogi z piekarnika polecam :) po upieczeniu można zabrać sobie nawet na jakąś wyprawę... zaraz zajrzę do Ciebie, chociaż już wstają dzieci małe i duże pomimo ferii :) Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Tylko ziemniaki i szczypiorek?

      Usuń
    3. :) ...ugotowane ziemniaki posolone i popieprzone do smaku, szczypiorek lub koperek tak na odbitkę kolorów można dodać inne przyprawy :) /// Możesz zrobić sobie np. 4 sery, oregano, jakiś liść szpinaku, plaster pomidora... /// albo wrzuć salami, żółty ser, czosnek, suszone pomidory /// można co się chce :) // robiłem z mięsem mielonym, które przyprawiłem czosnkiem, dodałem coś zielonego...// Opcji jest mnóstwo :) pisałbym do rana :) ważne żeby dać coś smacznego :) SMACZNEGO!!! Pozdrawiam ! ;-) <3 :)

      Usuń
  3. Great dumplings recipe, I like that you can freeze them and reheat!. Thank you so much for sharing this.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You Cindy :) ... Gretings from Poland :)
      I'm glad that you like it :)

      Usuń
  4. Te pierogi z piekarnika to jak empanadas z Ameryki Południowej.Albo się je robi w piekarniku albo jak pączki na oleju smaży. Lepsze z piekarnika. Tez robie i jak Pan mówi na wycieczkę tez można zabrać jako przekąskę. Oglądam właśnie Pana przepisy i na pewno skorzystam z nie jednego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam :) Zapraszam do gotowania prostych i smacznych posiłków :) bez gotowania przy świecach :) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Aa proporcje składników .? 😝😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..." :) ...ugotowane ziemniaki posolone i popieprzone do smaku, szczypiorek lub koperek tak na odbitkę kolorów można dodać inne przyprawy :) /// Możesz zrobić sobie np. 4 sery, oregano, jakiś liść szpinaku, plaster pomidora... /// albo wrzuć salami, żółty ser, czosnek, suszone pomidory /// można co się chce :) // robiłem z mięsem mielonym, które przyprawiłem czosnkiem, dodałem coś zielonego...// Opcji jest mnóstwo :) pisałbym do rana :) ważne żeby dać coś smacznego :) SMACZNEGO!!! Pozdrawiam ! ;-) <3 :) ..."

      Usuń
    2. Weronika :) to jest propozycja wykonania... wszystko jest tak jak przy normalnych pierogach...TYLKO TE SĄ WIELKIE I Z PIECA :)

      Usuń
  7. Czy ciasto jest takie samo jak na pierogi gotowane? Pozdrawia

    OdpowiedzUsuń