niedziela, 31 stycznia 2016

z piekarnika

W Polsce każdy wie jak wyglądają pierogi :)
Dzisiaj pokaże pierogi inaczej :) 


Jak widać, jest tylko kilka pierogów, a zajmują cały piekarnik :) 
Tak robimy gdy mamy za  mało czasu, na  tradycyjne lepienie.


Farsz i ciasto przygotowujemy normalnie.
Natomiast, nie wycinamy małych, tylko lepimy ogromne solidne pierogi.


Potem odkładamy,  podsypując mąką, żeby nie skleiły się do podłoża.


Sposoby klejenia wg upodobań, ważne żeby nie rozklejały się podczas pieczenia.


Poprawiamy widelcem, jeżeli nie jesteśmy pewni, czy są dobrze zlepione.


Wykładamy na blachę z papierem, do nagrzanego piekarnika /200 st.C na 45 min
Przed włożeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem, wówczas skórka będzie chrupiąca :) 


Po upieczeniu, mamy super gorące pierogi,gotowe do podania.
Wszystkich  nie uda się zjeść, możemy je więc zabrać na drugi dzień np.do pracy zamiast kanapek :) 


Smaczne, syte.... zimowe i domowe jedzenie :) 


Możemy również takie duże pierogi po prostu  ugotować, potem zamrozić i odgrzewać kiedy przyjdzie nam taka ochota :)



6 komentarzy:

  1. Looks wonderful and very delicious. Super. Thank you for sharing wonderful recipes with us. Good food and happy people, this is a great combination. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Andreja :)) thank You ! for good words :)) and for... " Good food and happy people, this is a great combination"
      I invite you more often, nice people good welcome!!!

      Usuń
  2. Czesc Dariusz, ladny jest twoj blog, Fajne przepisy. Ja tez mam moj blog. Jestem chodowca Goldenow i mam ogromna pasje do gotowania.
    Fajne sa te pierogi pieczone w piekarniku, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć ! Dziękuję za dobre słowo :) tego nigdy za wiele. Przepisy są takie jak życie :) tzn. różne :)) duże, małe, kolorowe, szare, ostre, słodkie... :)) Pierogi z piekarnika polecam :) po upieczeniu można zabrać sobie nawet na jakąś wyprawę... zaraz zajrzę do Ciebie, chociaż już wstają dzieci małe i duże pomimo ferii :) Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Great dumplings recipe, I like that you can freeze them and reheat!. Thank you so much for sharing this.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You Cindy :) ... Gretings from Poland :)
      I'm glad that you like it :)

      Usuń