Polski bigos, to potrawa narodowa i znana w każdym domu.
Zawsze obecny na stołach świątecznych, ale też jest doskonałym i bardzo
powszechnie lubianym daniem na codzienny obiad, imprezę czy do kolacji.
--
Skład: kapusta kiszona 2 kg, wieprzowina 1/2 kg, wołowina 1/2 kg, kiełbasa śląska 1/2 kg,
wędzonka 1/2 kg, grzyby suszone 1 szklanka, liść laurowy 6 szt., ziele angielskie 6 szt.,
śliwki suszone 1 szklanka lub dżem/powidła śliwkowe 1 słoiczek, przyprawa do mięsa 1 łyżka.
Kapustę odciskamy z kwasu // który zostawiamy, bo może się przydać na koniec żeby dodać
gdy będzie brakowało nam kwaśności // i kroimy, potem wkładamy do dużego garnka i
zalewamy około 2 litrami wody, wstawiamy na ogień i gotujemy pod przykryciem,
Jak się już zagotuje wówczas zmniejszamy ogień i mieszamy od czasu do czasu..
Gdy kapusta się gotuje podsmażamy wcześniej pokrojone w kostkę 3-4 cm mięso.
--
Jak mięso się smaży na średnim ogniu, do kapusty dokładamy pokrojoną kiełbasę i wędzonkę.
Jak również jednocześnie dodajemy do garnka z kapustą przyprawy i liść z zielem.
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą żeby ładnie zmiękły, pamiętamy
o przemieszaniu zarówno mięsa na patelni, jak i kapusty z dodatkami w garnku.
Usmażone mięso wrzucamy do reszty gotujących się w garnku produktów i mieszamy.
--
Grzyby odsączamy i drobno kroimy.
--
Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i grzyby, mieszamy ...zmniejszamy ogień i jeszcze
całość podduszamy 30-60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, oczywiście kosztujemy czy jest o.k.
Jeżeli brakuje nam ostrości możemy dodać płaską 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu.
Na drugi dzień po przegotowaniu bigos będzie dwa razy smaczniejszy niż od razu.
Smacznego !!!
Najlepszy jest po dwóch tygodniach leżenia w zamrażalce , ale trzeba miec silne nerwy bo rzadko doczekuje w całości 2 tygodnie
OdpowiedzUsuń