środa, 10 lipca 2019

Bigos

Polski bigos, to potrawa narodowa i znana w każdym domu.
Zawsze obecny na stołach świątecznych, ale też jest doskonałym i bardzo
 powszechnie lubianym daniem  na codzienny obiad, imprezę czy do kolacji.


--


Skład: kapusta kiszona 2 kg, wieprzowina 1/2 kg, wołowina 1/2 kg, kiełbasa śląska 1/2 kg, 
wędzonka 1/2 kg, grzyby suszone 1 szklanka, liść laurowy 6 szt., ziele angielskie 6 szt.,
 śliwki suszone 1 szklanka lub dżem/powidła śliwkowe 1 słoiczek, przyprawa do mięsa 1 łyżka. 


Kapustę odciskamy z kwasu // który zostawiamy, bo może się przydać na koniec żeby dodać
 gdy będzie brakowało nam kwaśności // i kroimy, potem wkładamy do dużego garnka i
 zalewamy około 2 litrami wody, wstawiamy na ogień i gotujemy pod przykryciem, 
Jak się już zagotuje wówczas zmniejszamy ogień  i mieszamy od czasu do czasu..


Gdy kapusta się gotuje podsmażamy wcześniej pokrojone w kostkę 3-4 cm mięso.


--


Jak mięso się smaży na średnim ogniu, do kapusty dokładamy pokrojoną kiełbasę i wędzonkę.
Jak również jednocześnie dodajemy do garnka z kapustą przyprawy i liść z zielem.
  

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą żeby ładnie zmiękły, pamiętamy
 o przemieszaniu zarówno mięsa na patelni, jak i kapusty z dodatkami w garnku.


Usmażone mięso wrzucamy do reszty gotujących się w garnku produktów i mieszamy.


--


Grzyby odsączamy i drobno kroimy.


--


Na koniec dodajemy pokrojone śliwki i grzyby, mieszamy ...zmniejszamy ogień i jeszcze 
całość podduszamy 30-60 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, oczywiście kosztujemy czy jest o.k.
Jeżeli brakuje nam ostrości możemy dodać płaską 1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu.


Na drugi dzień po przegotowaniu bigos będzie dwa razy smaczniejszy niż od razu. 


Smacznego !!! 

1 komentarz:

  1. Najlepszy jest po dwóch tygodniach leżenia w zamrażalce , ale trzeba miec silne nerwy bo rzadko doczekuje w całości 2 tygodnie

    OdpowiedzUsuń