sobota, 20 lipca 2019

Chleb orkiszowy z ziarnami

Polecam każdemu, bo to bardzo smaczny wypiek.


--


Skład: 1 kg mąki orkiszowej, 40-50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody 400-500ml, 
1 łyżka cukru, 1 łyżka soli kamiennej, 1-2 szkl. ziaren, 2-4 ugotowane ziemniaki, 
opcjonalnie -5 łyżek oleju... Mąka typu 700, można też wymieszać 50/50
z mąką ciemną typu 1850 graham czy też 2000 pełnoziarnistą. 
*** można też zrobić sobie ciasto z drożdżami instant/proszek 


--


--


Do przesianej mąki (robimy dołek pośrodku) rozkruszamy drożdże, dodajemy
 cukier i wodę. Dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy na 10-15 
minut w ciepłe miejsce.


Potem dodajemy sól, ziarna, rozgniecione ziemniaki uprzednio ugotowane.
Można też dodać surowe, ale wówczas utarte na drobnych oczkach tarki.


--


--


--


--


--


--


Gdy wszystkie składniki mamy w misce, to najpierw mieszamy łyżką, a potem
 ręcznie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, tak żeby odchodziło od ręki. 
Jak jest za suche dodajemy olej, jeżeli jest za mokre dosypujemy 3-5 łyżek 
mąki i wyrabiamy do połączenia się składników. Przykrywamy i odstawiamy
 w ciepłe miejsce na minimum 30 minut do wyrośnięcia. 


--


Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy krótko jeszcze raz i dzielimy na części,
 z których formujemy nasze przyszłe chleby. Podana w przepisie masa ciasta
 wystarczy do upieczenia 4 niedużych chlebów foremkowych. Niestety żeby upiec bez blachy musielibyśmy dodać innej mąki wtedy ciasto byłoby inne... 
  

--


--


Jak chleby już trafiły do foremek, to nastawiamy piekarnik na 200 st.C
A chleby przykrywamy niech podrosną sobie. Przed włożeniem wierzch
 smarujemy rozbitym  jajkiem, posypujemy ziarnami i nacinamy żeby nie
 popękał w dziwnych miejscach, tylko tam gdzie my sobie tego życzymy.


Chleb piecze się ~ 50-60 minut w 200 st. C.


--


Po wyjęciu nie kroimy od razu, tylko odkładamy chleb na kratkę ...
 minimum 30 min.
Kroimy bardzo ostrym nożem, żeby kroić a nie szarpać.


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz