Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego.
--
--
Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g,
sól 1 łyż., cukier 1 łyż., ziarna do posypania, jajko do smarowania, 5-6 łyż. Oleju.
Zaczyn/rozczyn : 2 szklanki 400 - 500 ml ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 50 g
rozkruszonych drożdży, 5-6 łyżek mąki, wszystko łączymy ze sobą w misce, mieszamy -przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia tj. podwojenia/potrojenia swojej objętości.
Wyrośnięty zaczyn dolewamy do przesianej i posolonej mąki. Następnie mieszamy
łyżką lub mikserem z hakami na wolnych obrotach, do połączenia składników.
--
--
Dodajemy też rozgniecione, uprzednio ugotowane ziemniaki.
--
Przesypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy ręcznie.
--
Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, potem zakrywamy i odstawiamy
przykrytą miskę do wyrośnięcia ciasta, w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
--
--
Posypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy jeszcze raz krótko.
--
--
Wyrobione ciasto dzielimy na części i "kulamy" bułki, które wykładamy na blachę.
--
--
--
..Bułki są gotowe, to smarujemy rozbItym. jajem, posypujemy ziarnami i nacinamy.
Pieczemy w 200 st. C 20-25 minut (zależy od piekarnika-uwaga w gazowym)
Z rogalami postępujemy analogicznie i po kolei tak jak z bułkami.
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Smacznego !!!
idealne bułeczki
OdpowiedzUsuń:) dziękuję :) pozdrawiam ... <3
Usuń