Bardzo smaczna propozycja na wiele okazji, to karkówka z piekarnika.
--
Skład: karkówka ~1 kg, kapusta 1/2 główki, przyprawy: sól, pieprz,
papryka, chili, kurkuma, czosnek, trochę tłuszczu- np. smalcu 2 łyżki.
Kapustę ucieramy na tarce lub szatkujemy.
Umytą/osuszoną karkówkę przyprawiamy solą, po 3 min. jak mięso się "spoci",
dodajemy pozostałe przyprawy wg uznania z chili lub bez zależy kto będzie jadł.
--
--
--
Potem mięso głęboko nacinamy dzieląc na równe kotlety i wykładamy do
naczynia żaroodpornego , na wcześniej poszatkowaną i ułożoną kapustę.
Dodajemy tłuszcz i chowamy do lodówki (lub nie, ja piekłem wieczorem)
Pieczemy 1 h w 200 st. C - góra/dół , jeżeli mięsa mamy 1,5 kg wówczas 1,5 h.
--
Po upieczeniu chwilę czekamy ~10-15 min. wyjmujemy i kroimy na porcje.
Serwujemy bardzo gorące, na wcześniej ułożonej pieczonej kapuście.
Smacznego !!!
To akurat przepis dla mnie ,i zapraszam na mojego skromnego bloga pozdrawiam
OdpowiedzUsuń