czwartek, 11 lipca 2019

Karkówka pieczona na młodej kapuście

Bardzo dobra propozycja na wiele okazji, to  karkówka z piekarnika.


--


Skład: karkówka ~1 kg, młoda kapusta 1/2 główki, przyprawy: sól, pieprz,
 papryka, chili, kurkuma, czosnek, trochę tłuszczu- najlepiej smalec 2 łyżki.


Kapustę ucieramy na tarce lub szatkujemy.


Umytą i osuszoną karkówkę przyprawiamy solą i po 2-3 min. jak mięso się "spoci" dodajemy 
pozostałe przyprawy wg uznania z chili lub bez zależy kto będzie jadł, dla dzieci bez chili.


--


--


--


Potem mięso nacinamy do połowy grubości i wkładamy do naczynia, na wcześniej ułożonej
 kapuście.Dodajemy tłuszcz. Chowamy do lodówki lub nie, ja np. chciałem upiec dopiero na wieczór.


Pieczemy 1 h w 200 st. C , jeżeli mięsa mamy 1,5 kg wówczas 1,5 h.


--


Po upieczeniu chwilę czekamy ~10-15 min. wyjmujemy i kroimy na porcje.
Serwujemy gorące na wcześniej ułożonej pieczonej kapuście.


Smacznego !!! 

1 komentarz:

  1. To akurat przepis dla mnie ,i zapraszam na mojego skromnego bloga pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń