czwartek, 11 lipca 2019

Karkówka pieczona na kapuście

Bardzo smaczna propozycja na wiele okazji, to  karkówka z piekarnika.


--


Skład: karkówka ~1 kg, kapusta 1/2 główki, przyprawy: sól, pieprz,
 papryka, chili, kurkuma, czosnek, trochę tłuszczu- np. smalcu 2 łyżki.


Kapustę ucieramy na tarce lub szatkujemy.


Umytą/osuszoną karkówkę przyprawiamy solą, po 3 min. jak mięso się "spoci",
 dodajemy pozostałe przyprawy wg uznania z chili lub bez zależy kto będzie jadł.


--


--


--


Potem mięso głęboko nacinamy dzieląc na równe kotlety i wykładamy do
 naczynia żaroodpornego , na wcześniej poszatkowaną i ułożoną  kapustę.
  Dodajemy tłuszcz i chowamy do lodówki (lub nie, ja piekłem wieczorem)


Pieczemy 1 h w 200 st. C - góra/dół , jeżeli mięsa mamy 1,5 kg wówczas 1,5 h.


--


Po upieczeniu chwilę czekamy ~10-15 min. wyjmujemy i kroimy na porcje.
Serwujemy bardzo gorące,  na wcześniej ułożonej pieczonej kapuście.


Smacznego !!! 

1 komentarz:

  1. To akurat przepis dla mnie ,i zapraszam na mojego skromnego bloga pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń