Pierogi z piekarnika, to doskonałe danie, które zadowoli wielu smakoszy.
--
--
SKŁAD - farszu: 500 g mięsa pokrojonego w kostkę 1-2 cm, cebula, czosnek,
papryka i przyprawy ...sól, pieprz, zioła, czosnek i paprykę w proszku, tłuszcz.
--
--
--
Wszystkie przygotowane składniki łączymy ze sobą w misce, przykryte
wstawiamy do lodówki na 2-3 h lub nie :) , wszystko zależy kiedy zechcemy
i będziemy mieli czas sobie przygotować, te super pierogi z piekarnika.
--
--
--
--
Po schłodzeniu w lodówce, przesmażamy nasz farsz na gorącej patelni,
z odrobiną tłuszczu. Odstawiamy do ostudzenia i zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, w które nałożymy napełnimy farszem.
Ciasto: 3-4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650, 20- 25 g drożdży, szklanka
ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, łyżka papryki. (Ja dałem cukier trzcinowy, dlatego wygląda na zdjęciu jak kurkuma ... )
--
--
--
--
Rozkruszone drożdże dodajemy do osłodzonej wody i dosypujemy czubatą łyżkę mąki- mieszamy i przykryte odstawiamy na 10 minut niech podrośnie, potem
wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej mąki-soli-papryki i mieszamy
najpierw łyżką, a potem ręcznie -wyrabiamy ciasto-żeby odchodziło od ręki.
Jak jest za suche dodajemy 3 łyżki oleju lub wody, jak za mokre 2-3 łyżki mąki.
Jak jest za suche dodajemy 3 łyżki oleju lub wody, jak za mokre 2-3 łyżki mąki.
--
--
Wałkujemy/wycinamy miską od barszczu duże koła, a jak ktoś chce to małe.
--
--
Po wycięciu nakładamy mięso+ czosnek i lepimy pierogi, polepione
wykładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami.
Pieczemy przez 20-30 min w rozgrzanym piecu nast. na góra/dół i 200 st.C
--
--
--
Z pozostałego ciasta robimy bagietkę i pieczemy po wyjęciu pierogów 20min.
--
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz