środa, 17 lipca 2019

Pierogi z piekarnika

Pierogi z piekarnika, to doskonałe danie, które zadowoli wielu smakoszy.


--


--


SKŁAD - farszu: 500 g mięsa pokrojonego w kostkę 1-2 cm, cebula, czosnek,
 papryka i przyprawy ...sól, pieprz, zioła, czosnek i paprykę w proszku, tłuszcz.


--


--


--


Wszystkie przygotowane składniki łączymy ze sobą w misce,  przykryte
 wstawiamy do lodówki na 2-3 h lub nie :) , wszystko zależy kiedy zechcemy
i będziemy mieli czas sobie przygotować, te super pierogi z piekarnika.


--


--


--


--


Po schłodzeniu w lodówce, przesmażamy nasz farsz na gorącej patelni, 
z odrobiną tłuszczu. Odstawiamy do ostudzenia  i zabieramy się za przygotowanie ciasta na pierogi, w które nałożymy napełnimy farszem.


Ciasto: 3-4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 650, 20- 25 g drożdży, szklanka
 ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, łyżka papryki. (Ja dałem cukier trzcinowy, dlatego wygląda na zdjęciu jak kurkuma ... ) 


--


--


--


--


Rozkruszone drożdże dodajemy do osłodzonej wody i dosypujemy czubatą łyżkę mąki- mieszamy i przykryte odstawiamy na 10 minut niech podrośnie, potem
 wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej mąki-soli-papryki i mieszamy
najpierw łyżką, a potem ręcznie -wyrabiamy ciasto-żeby odchodziło od ręki. 
Jak jest za suche dodajemy 3 łyżki oleju lub wody, jak za mokre 2-3 łyżki mąki.


--


--


Wałkujemy/wycinamy miską od barszczu duże koła, a jak ktoś chce to małe. 


--


--


Po wycięciu nakładamy mięso+ czosnek i lepimy pierogi, polepione
wykładamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami.


Pieczemy przez 20-30 min w rozgrzanym piecu nast.  na góra/dół i 200 st.C


--


--


--


Z pozostałego ciasta robimy bagietkę i pieczemy po wyjęciu pierogów 20min.


--


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz