niedziela, 24 kwietnia 2016

gołąbki

Tradycyjne polskie z ryżem i mięsem :) Uwielbiane u nas  jak pierogi :)
Wersje są różne :) z samym mięsem, z samym ryżem, z kaszą, z kapustą pokrojoną...


Duży obiad, dla dużej rodziny :)  za niewielkie pieniądze :) 19 zł 
 Kapusta 4 zł, ziemniaki 3 kg 4 zł, mielone 0,5 kg 7 zł, ryż 1,5 zł, jajko 0,5 zł, przecier 2


Ryż gotujemy i po wystudzeniu łączymy z mięsem, przyprawiamy, dodajemy jajko... 


Kapustę myjemy oddzielamy zewnętrzne liście, wkładamy do gotującej wody...


...potem nacinamy u podstawy i wyciągamy gotowe miękkie do zawijania kolejne liście :)


Mięso z ryżem porcjujemy, żeby wiedzieć ile liści musimy przygotować.


Potem tylko zawijamy i na chwilę odkładamy, żeby gołąbki przyzwyczaiły się do kształtu.


Przed gotowaniem przysmażamy na patelni, wówczas gołąbki będą solidnie się trzymać...


...w dużym garnku, a na spodzie układamy liście, które zdjęliśmy na początku...


...do gotującej wody wkładamy gołąbki, dodajemy przecier pomidorowy i pozostałą kapustę.
Tak na średnim ogniu gotujemy 20-30 min pod przykryciem i już gotowe :) Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz