niedziela, 17 kwietnia 2016

Bułeczki z bananami...

Smaczne drożdżówki, które warto  upiec i skosztować.


--


Skład:  1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szkl. cukru, 2 szkl. ciepłej wody, szczypta soli.


Ciasto wałkujemy, dzielimy jak na pierogi i wlepiamy kawałek banana...


Jak widać łatwo się robi, nawet młodzi uczniowie nawet to potrafią ;-) 
Potem układamy na blaszkę, smarujemy rozbitym jajkiem lub mlekiem.
Tak przygotowane wkładamy na 20-30 min do piekarnika 180-200 st. C


Ciasto jest uniwersalne i gdy zabraknie bananów, możemy włożyć coś innego...
truskawki, dżem, konfiturę lub inne przetwory, u nas był to czarny bez. 


Bułki niesamowicie delikatne i smaczne, a zapach pieczenia ściąga do kuchni amatorów słodkości.


--


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz