Tradycyjne polskie gołąbki z ryżem i mięsem, są uwielbiane jak pierogi.
Oczywiście wersje są różne: z samym mięsem, z samym ryżem, z kaszą...
Duży obiad, dla dużej rodziny za niewielkie pieniądze.
Ryż gotujemy i po wystudzeniu łączymy z mięsem, przyprawiamy, dodajemy jajko.
Kapustę myjemy oddzielamy zewnętrzne liście i główkę wkładamy do gotującej wody.
Potem w trakcie gotowania nacinamy kapustę przy głąbie i wyciągamy liście jak zmiękną.
Mięso z ryżem porcjujemy, żeby wiedzieć ile liści musimy przygotować.
Potem tylko zawijamy i na chwilę odkładamy, żeby gołąbki przyzwyczaiły się do kształtu.
Gołąbki przed zagotowaniem podpiekamy chwilę na patelni, wówczas będą solidnie się trzymać.
W dużym garnku na spodzie układamy liście, które były oderwane na początku.
Do gotującej wody wkładamy gołąbki, dodajemy przecier pomidorowy i pozostałą kapustę.
Tak na średnim ogniu gotujemy 20-30 min pod przykryciem i już gotowe.
Serwujemy z ziemniakami, pieczywem...lub same.
Serwujemy z ziemniakami, pieczywem...lub same.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz