niedziela, 24 kwietnia 2016

Gołąbki, przepis podstawowy

Tradycyjne polskie gołąbki z ryżem i mięsem, są uwielbiane   jak pierogi.
Oczywiście wersje są różne: z samym mięsem, z samym ryżem, z kaszą...


Duży obiad, dla dużej rodziny za niewielkie pieniądze.


Ryż gotujemy i po wystudzeniu łączymy z mięsem, przyprawiamy, dodajemy jajko.


Kapustę myjemy oddzielamy zewnętrzne liście i główkę wkładamy do gotującej wody.


Potem w trakcie gotowania nacinamy kapustę przy głąbie i wyciągamy liście jak zmiękną.


Mięso z ryżem porcjujemy, żeby wiedzieć ile liści musimy przygotować.


Potem tylko zawijamy i na chwilę odkładamy, żeby gołąbki przyzwyczaiły się do kształtu.


Gołąbki przed zagotowaniem podpiekamy chwilę na patelni, wówczas będą solidnie się trzymać.


W dużym garnku na spodzie układamy liście, które były oderwane na początku.


Do gotującej wody wkładamy gołąbki, dodajemy przecier pomidorowy i pozostałą kapustę.
Tak na średnim ogniu gotujemy 20-30 min pod przykryciem i już gotowe.
Serwujemy z ziemniakami, pieczywem...lub same.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz